Ориз (Oryza sativa)

Произход и разпространение

Родина: Азия
Култивиране: В много части на света, но предимно в Азия и Океания, в Америка и в Африка.
 

Ценни вещества в състава

Аминокиселини, фибри, въглехидрати, витамини В, витамин Е, въглехидрати, минерали, глутамин, аланин, , ферулиева киселина, алантоин и нишесте.
 

Ползи за здравето
 
  • Предпазва сърцето
  • Регулира холестерола и кръвното налягане
  • Препоръчителни при алергии
  • Подпомагат метаболизма и отслабването
  • Повишава нивата на енергия
  • Предпазва от рак и Алцхаймер
  • Подпомага дейността на храносмилателната система
     
Ползи за красотата
 
  • Хидратира и подхранва кожата и косата
  • Изглажда и избелва кожата
  • Облекчава възпаления и кожни заболявания
  • Стяга, подсилва еластичността, защитава
  • Прави косата мека, бляскава, жизнена и ярка
     
Как го използват звездите?

Актрисите Джема Аткинсън и Кимбърли Уолш разичтат на оризовата пудра за блясъка на своята кожа. Те я нанасят директно на лицето като ексфолиращ агент.
 

Повече за ориза