Страна на красотата

Четка за коса

В древността знатните римски и гръцки граждани използвали четката за коса за оформяне на емблематичните си прически и се почиствали от въшките.
Прочетете повече »

Боя за коса

В средата на XIX в. учените откриват вещество, което в комбинация с кислорода дава ефективни резултати в промяната на цвета на косата.
Прочетете повече »

Бебешка козметика

Кожата на бебетата е изключително уязвима, което налага използването на специализирани козметични продукти в грижата за техния тоалет.
Прочетете повече »

Епилация

Може би от всички средства за епилация, познати на древните народи са били само пинсетите и прототипите на кола маската, забърквани от различни природни съставки, котешка урина и оцет.
Прочетете повече »

Маска за лице

Известната като „една от четирите красавици на древен Китай“ Янг Гуифей от династията Танг пък мажела кожата си със смес от перли, бял нефрит, женшен и корен от лотос, за да премахне бръчките и петната и да я поддържа млечно бяла.
Прочетете повече »

Сапун

Една от хипотезите за произхода на термина сапун се свързва с връх Сапо, на който се организирали животински жертвоприношения, а с остатъците от тях се приготвяла хомогенна смес.
Прочетете повече »

Четка за зъби

Според археологическите проучваниячетката за зъби се е използвала още през 1600 г. пр. Хр в Индия и Африка.
Прочетете повече »

Антиперспирант

През XIX в. се появяват антиперспиранти под формата на лепкави пасти и кремове, които обаче били твърде мазни и неудобни за нанасяне.
Прочетете повече »