Страна на красотата

Антиперспирант

През XIX в. се появяват антиперспиранти под формата на лепкави пасти и кремове, които обаче били твърде мазни и неудобни за нанасяне.
Прочетете повече »

Фон дьо тен

Като продукт фон дьо тенът е съвременно явление, но концепцията за употребата му съществува от дълбока древност. Гърците и римляните използвали оловна пудра, тебешир или смес от животинска мазнина, нишесте и калаен оксид за избелване на лицето.
Прочетете повече »

Четка за зъби

Според археологическите проучваниячетката за зъби се е използвала още през 1600 г. пр. Хр в Индия и Африка.
Прочетете повече »

Крем за бръснене

По време на Студената война (1947 – 1991 г.) тубите с крем за бръснене се използвали като средство за пренасяне на тайни кодове и съобщения.
Прочетете повече »

Изсветлител за коса

Естествено русата коса е резултат от генна мутация, възникнала преди повече от 10 000 години. Плод на случайна грешка или божествен замисъл, днес тя е достояние само на 2 % от населението на света. Какво правят останалите дами, които не могат да се похвалят с естествен златист нюанс?
Прочетете повече »

Бебешка козметика

Кожата на бебетата е изключително уязвима, което налага използването на специализирани козметични продукти в грижата за техния тоалет.
Прочетете повече »

Балсам за коса

През Средновековието европейките варяли мъртви гущери в зехтин, китайките се мажели със семена от китайски кедър, а филипинките накисвали листа от алое вера във вода.
Прочетете повече »

Сапун

Една от хипотезите за произхода на термина сапун се свързва с връх Сапо, на който се организирали животински жертвоприношения, а с остатъците от тях се приготвяла хомогенна смес.
Прочетете повече »