Страна на красотата

Преса за коса

През 1909 г. Исаак Шеро патентова първата преса за коса, състояща се от две метални плочки, които се нагряват и притискат една към друга.
Прочетете повече »

Сапун

Една от хипотезите за произхода на термина сапун се свързва с връх Сапо, на който се организирали животински жертвоприношения, а с остатъците от тях се приготвяла хомогенна смес.
Прочетете повече »

Пила за нокти

За една от най-запалените привърженички на перфектния маникюр се смята френската кралица и австрийска ерцхерцогиня Мария Антоанета
Прочетете повече »

Боя за коса

В средата на XIX в. учените откриват вещество, което в комбинация с кислорода дава ефективни резултати в промяната на цвета на косата.
Прочетете повече »

Нощен крем за лице

Още древните римлянки нанасяли на лицето си висококачествен зехтин преди заспиване, за задържане на влагата и за предпазване от бръчки.
Прочетете повече »

Маска за лице

Известната като „една от четирите красавици на древен Китай“ Янг Гуифей от династията Танг пък мажела кожата си със смес от перли, бял нефрит, женшен и корен от лотос, за да премахне бръчките и петната и да я поддържа млечно бяла.
Прочетете повече »

Дневен крем за лице

Преди години при разкопки в Лондон бе открито глинено гърнeнце с мазна текстура и отпечатъци от пръсти, за което се предполага, че съдържа именно крем за лице.
Прочетете повече »

Къна

Къната, стрити на прах листа от растението Хена, се употребява за козметични и медицински цели вече над 6 000 години.
Прочетете повече »