Антиперспирант

Антиперспирант, по-познат като дезодорант, е козметичен продукт за контролиране на изпотяването чрез съставки, които блокират отделянето на липиди от потните жлези. Тези липиди съдържат бактерии, на които именно се дълж неприятната миризма.

Елиминирането на неприятните телесни миризми се практикувало още в древността. Египтяните забърквали смес от цитруси и канела, азиатците нанасяли каменна сол, а други просто подстригвали и подмивали мишниците си. По-късно била въведена употребата на тежки парфюми и пудри, а в началото на XIX в. за тези цели е изобретен сапунът.

През XIX в. се появяват антиперспиранти под формата на лепкави пасти и кремове, които обаче били твърде мазни и неудобни за нанасяне. Първият такъв продукт е пуснат на пазара през 1888 г. Той е измислен и патентован от неизвестен американски учен, който поставя началото на цяла вълна от продукти срещу изпотяване.

Около средата на ХХ в. се появява и първият рол – он, чиято формула вече съдържа алуминиев хлорид. Той наподобявал нашумялата по това време мастилна химикалка с кръгъл писец, а малко по-късно е трансформиран в съвременния си вид.

През 60-те години са въведени аерозолните антиперспиранти, които стават хит с разпръскването на формулата по повърхността на кожата, без пряк контакт. Причината била в алергичните реакции и раздразненията, които някои потребители получавали от алуминиевия хлорид.

Днес антиперсперпирантите, във всичките им форми, са сред най-използваните козметични продукти. Формулите им са обогатени с допълнителни съставки за контрол на изпотяването, както и с натурални екстракти за по-нежна грижа.