Балсам за коса

Балсамът е неделима допълваща грижа за красива и здрава коса. Освен, че я подхранва, хидратира и защитава, той променя плътността й, придава й блясък и улеснява разресването й. 

Още древните общества използвали различни природни и етерични масла за подхранване и заздравяване на косата. През Средновековието европейките варяли мъртви гущери в зехтин, китайките се мажели със семена от китайски кедър, а филипинките накисвали листа от алое вера във вода. Заради ефективното им действие, повечето от тези съставки (без гущерите) присъстват и в съвременните формули.

За първи път конкретна формула за балсам за коса е въведена в зората на XX в. от френския парфюмерист Едуард Пино като, забележете, продукт за... мъже. Наречен „Брилянтин” той имал за цел да омекотява косата, мустаците и брадата на силния пол. Идеята била толкова добре възприета, че веднага намерила приложение в козметичната индустрия. А с помощта на модерните технологии – доусъвършенствана. Така през 1970 г. се появява първият балсам за коса с отмиване.

Днес балсамите за коса съдържат всевъзможни съставки за жизнена и блестяща коса, без омазняване и утежняване на косъма и изцяло действащи в негова полза.