Балсам за устни

Балсам за устни е декоративен козметичен продукт, който се нанася като защитен филм върху устните, за да ги хидратира и подхрани и да ги защити от вредните влияния на околната среда. Най-често наподобява червило, но се среща и в миниатюрни кутийки. Формулата му съдържа различни природни или лечебни съставки като ланолин, восък, камфор, ментол, салицилова киселина, които облекчават състояния като напукване, изсушаване, херпеси, стоматит.

Въпреки че подхранването и омекотяването на устните е било практика още в древността, когато за целта се използвали мед, растителни и животински екстракти и дори ушна кал, балсамът за устни като козметичен продукт се появява едва през 80-те години на XIX в. Американският физик Д-р Чарлс Браун Флийт го изобретява за себе си като смесва пчелен восък и мед под формата на малка свещ без фитил, обвита в тънък лист фолио.

Тъй като се продавал само на местно равнище, мехлемът за устни, както бил наречен от своя създател, не пожънал голям успех. През 1912 г. Флийт продава срещу 5 долара патента на продукта си на своя съгражданин от Линчбърг, щата Вирджиния Джон Мортън, който заедно със съпругата си се заема с масово производство в домашни условия. Не след дълго, с парите от продадените туби с балсам за устни те отварят фабрика, която функционира на мястото си и до днес.

През 1963 г. друга компания купува от Мортън патента и след няколко месеца на пазара вече се предлагали множество различни по форма и вкус балсами за устни. През 1971 г. са представени 4 нови аромата, през 1981 г. се появява първият балсам за защита от слънцето (със SPF 15), а през 1985 г. – балсам за устни на вазелинова основа.

Днес балсамът за устни е един от най-практичните и атрактивни козметични продукти, който се радва на голяма популярност и сред двата пола, защото е чудесен начин за поддържане на устните меки и свежи. Той е удобство за дамите, които не обичат да носят червило, като те могат да избират между цветна и безцветна текстура, всички с неустоим аромат на любими сладки или плодови изкушения.

Освен че има за цел да поддържа устните влажни, формулата може да бъде обогатена с допълнителни съставки за допълнителен ефект (фотозащитен, терапевтичен, охлаждащ, за обем). Какъв ще изберете зависи от личните ви предпочитания за аромат, вкус и опаковка.