Бебешка козметика

Грижата за уязвимата бебешка кожа е практика, позната на човечеството много преди появата на козметичната индустрия. В миналото са били използвани съставки като морска сол и разредено вино, заради техните антисептични свойства; употребяваните и днес зехтин, лайка и смрадлика; свинска мас против подсичане и кърма, сода бикарбонат или каша от хума за успокояване на вече раздразнената кожа; царевично нишасте вместо пудра за абсорбиране на излишната влага; разтворен във вода, оцет за балансиране на високото pH на кожата в областта на седалището и т.н.

Днес бебешката козметика се създава, за да почиства, предпазва и поддържа в добро състояние кожата, косата и зъбите на най-малките. Поради деликатната възраст на своите ползватели, тя бива подлагана на строг клиничен и педиатричен контрол преди да бъде лансирана в търговската мрежа.

Кожата на бебетата изисква обгрижване със специализирани продукти, тъй като се различава съществено от тази на зрелия човек. Тя все още не се е оформила като достатъчно надеждна защитна бариера, което я прави изключително пропусклива и податлива към възпаления. Имунната система на бебетата също не функционира пълноценно, което създава допълнителен риск от появата на алергии. 


Качествената бебешка козметика е ефикасна и едновременно с това достатъчно безопасна при ежедневна употреба. Тя изключва масово използвани съставки като:

  • парабени – консерванти, които могат да предизвикат алергични реакции у децата, както и да окажат неблагоприятно въздействие върху репродуктивните им способности в зряла възраст;
  • PEGs – токсични за недоразвития детски организъм, петролни деривати;
  • изкуствени оцветители – често асоциирани с хиперактивността при подрастващите; SLS – детергент, които може да раздразни кожата и очите на бебето, а също така да увреди имунната му система;
  • алкохол и др.

Вместо тези опасни ингредиенти, съвременните производители на бебешка козметика влагат все повече натурални съставки във формулите на своите продукти. Най-често (когато става въпрос за българското производство) сред тях попадат:

  • билковите екстракти от лайка, невен и смрадлика – известни с ненадминатото си противовъзпалително и успокояващо кожата, действие;
  • ксилитолът – натурален подсладител, предпазващ от кариес детските зъби и придаващ естествена сладост на средствата за орална хигиена;
  • витамини като В5 (Д-пантенол) и Е (токоферол), които овлажняват и регенерират кожата на новороденото;
  • растителните масла от сладък бадем, маслина, пшеничен зародиш – нежни хидратанти с отлична попиваемост и още много други.