Боя за коса

Боята за коса е козметичен продукт за промяна на цвета на косата. Тя има дълготраен, полутраен или временен ефект, в зависимост от съдържанието на химическата й формула. 

Боядисването на косата е древен ритуал за разкрасяване. Античните цивилизации използвали растителни екстракти и минерали, съдържащи пигменти или обезцветители (като хена, черупки от черни орехи, червена охра, праз лук, Амла, Майчин лист).

В средата на XIX в. учените откриват вещество, което в комбинация с кислорода дава ефективни резултати в промяната на цвета на косата. Установяват също, че водородният диоксид е по-щадящ към структурата на косъма при обезцветяването му. Така се появява първата синтетична формула на боя за коса – „Ауреол”, дело на химика Юджийн Шулер. Той създава първата химическа боя за коса за търговски цели, която днес заляга в основата на един от съвременните козметични концерни.

През 1932 г. химикът Лорънс Гелб създава боя за коса, проникваща в структурата на косъма за трайна промяна на цвета. Процесът имал два етапа - първо обезцветяване, а след това изсветляване. 18 години по-късно Гелб въвежда истинско революционно откритие в козметиката – синтетична формула на боя за коса, която изсветлява, без да обезцветява косъма. Така жените получават възможността да се боядисват сами, при това с много по-малко щети за косата.

Днес боите за коса са едно от най-печелившите звена в козметичната индустрия, подтикнало към преобразяване милиони жени по света. А формулите им залагат на органичните съставки и дълготрайния ефект, с минимално увреждане.