Четка за зъби

Четката за зъби е инструмент за орална хигиена, който почиства зъбите от храна и зъбна плака и стимулира кръвообръщението на венците. Според археологическите проучвания тя се е използвала още през 1600 г. пр. Хр в Индия и Африка, а през 2003 г. оглави класацията за вещи от първа необходимост в живота на американците.

Първата четка за зъби от естествен косъм се появява в Китай през VII в., откъдето пътешествениците я пренасят в Европа през XVII в. За употреба сред обществото я препоръчват френските стоматолози, а през 1780 г. англичанинът Уилям Адис представя първият модел за масово производство.

Първия си патент четката за зъби получава през 1857 г. в САЩ, но масовото й производство в страната започва чак през 1885 г. Тя обаче става популярна в денталните грижи едва след Втората световна война, когато войниците се сблъскват със строгата дисциплина в армията и трябвало да почистват зъбите си ежедневно.

Четката за зъби такава, каквато я познаваме днес – с найлонови влакна, е изобретена през 1938 г. от американската химическа компания Дюпон. Преди това се използвали животински косми, предимно конски и свински.

През 1939 г. в Швейцария се появява първата електрическа четка за зъби, първата такава, пусната на американския пазар - през 1960 г., а първата с въртеливост на движенията и за домашна употреба – през 1987 г.

Така в търговската мрежа започва да се предлага голямо разнообразие от четки за зъби, разработени за индивидуалните дентални нужди - с различна твърдост на влакната, със сребърни йони или полиращи снопчета, с мултифункционална почистваща система, с ергономична глава или електрически.