Ексфолиант

Ексфолиантът е козметичен продукт за лице и тяло, отстраняващ мъртвите клетки от епидремалния слой. Това позволява развитие на нови от вътрешността навън и поддържа здравия и бляскав вид на кожата. 

Първи ексфолианти използвали древните египтяни. Те нанасяли върху лицето каша от равни части стрит на прах алабастър, самороден натриев карбонат, морска сол и мед. Те откриват и популярната в днешно време за почистване на лицето козметична гъба Луфа, която се прави от едноимен сорт тиквичка и след преработка запазва само фиброзната си тъкан.

През Средновековието се появява прототип на съвременния химичен ексфолиант – виното. Високата му органична киселинност действа като антиоксидант за кожата и разгражда мъртвите клетки.

Преди около век ексфолиантите започват да се използват в Азия, по-късно се пренасят и в Европа. Днес са задължителен козметичен продукт в грижите за лицето и тялото в професионални и в домашни условия. А в зависимост от съставките и метода на действие се раграничават три основни типа: скраб за ръчно приложение, химичен и ензимен.