Епилация

Епилация е козметична процедура за дълготрайно обезкосмяване, при която косъмът се изскубва от фоликула. Така му отнема повече време да порасне, което означава гладка кожа по-дълго време.

През вековете обезкосмяването било свързано както с обществените привички, така и с културните и религиозни ценности в различните епохи. Така докато древните египтяни, римляни и гърци премахвали косми от различни части на тялото си, включително главата, за да демонстрират висок статут в обществото, през Средновековието се наблягало предимно на лицето, докато тялото оставало натурално.

И въпреки че обезкосмяването е залегнало в културата на цивилизациите от дълбока древност, епилацията като метод се появява едва през XVIII в. Може би от всички средства за целта, познати на древните народи са били само пинсетите и прототипите на кола маската, забърквани от различни природни съставки, котешка урина и оцет.

През 1760 г. френският бръснар Жан Жак Пере изобретява първата самобръсначка за мъже. Въпреки че в началото на века се появява подобен инструмент, той причинявал наранявания. Новият уред бил снабден с метален предпазител на ръба на острието, който предпазвал кожата от порязване.

През 1880 г. пътешественикът – изобретател Кинг Жилет създава първата самобраъсначка със сменящи се ножчета и по този начин прави истинско революционно нововъведение. След повече от две десетилетия разработки с американски технолог, изобретението е официално представено на пазара. А през 1915 г. се появява и първата самобръсначка само за жени – „Майлейди Деколте“.

По това време депилиращите кремове вече са завладели вниманието на потребителите, но нуждата от по-дълготрайно обезкосмяване остава предизвикателство за изобретателите. Така през 1931 г. Джейкъб Шик представя първата електрическа самобръсначка, а през 1940 г. е произведена и първата такава за жени. Те стават изключително популярни сред обществото, тъй като не дразнят кожата, колкото другите средства.

През 60-те години на ХХ в. се появяват восъчните ленти, които бързо се превръщат в предпочитан метод за обезкосмяване на мишниците и краката. В средата на същото десетилетие е представен и първият метод за обезкосмяване с лазер. Той обаче е забранен заради опасността за кожата. Няколко години по-късно официално отвърден е и появилият се около век по-рано електорлизен метод, който премахва косъма от фоликула с помощта на слаб електрически заряд.

Около 20 години по-късно настъпва истинска технологична революция в сферата на обезкосмяването. През 1984 г. е популяризиран немеханичен метод с разтвор от захар, лимонов сок и мед, използван още от Клеопатра преди хилядолетия. Той е на принципа на кола маската, но е по-малко болезнен и дразнещ, тъй като формулата не залепва за кожата, а действа директно върху фоликулите.

През 1986 г. израелска компания въвежда на пазара първият електрически уред за изскубване на косъма от корена – „Епилейди“. И въпреки че причинявал болка заради откритите въртящи пластини, действащи на принципа на пинсета, жъне успехи в международен мащаб. 10 години по-късно се появява друг модел, вече с дискова глава за притъпяване на дискомфорта. През 1997 г. лазерното обезкосмяване се завръща с по-къси вълни на облъчване, които вече са безвредни за кожата.

Днес, всички средства за епилация са разразботени така, че да причиняват минимални дразнения върху кожата и същевременно да оставят всяка желана част от лицето и тялото копринено гладка и нежна продължителен период от време. Предлагат се модели и разновидности дори за най-деликатните и миниатюрни зони, както и подходящи средства за успокояване на кожата след това.