Изсветлител за коса

Косъмът дължи оцветяването си на пигмент наречен меланин, а съотношението между неговите две разновидности - еумеланин и феомеланин, придава уникалност на всеки човек.

За химичното изсветляване на косата са необходими вещества (най-често амоняк), които да “отворят” кутикулата, позволявайки на обезцветяващия агент (обикновено хидроген пероксид и персулфати) да достигне до меланина и да го премахне. За тази цел са създадени специфични козметични продукти, наречени изсветлители. Употребата им е наложителна, ако целта е да се придобие цвят, който е над 3 нюанса по-светъл от натуралния. Макар че би могъл да се използва и самостоятелно, изсветлителят е предназначен за подготовка на косата преди боядисване в русата гама.

Естествено русата коса е резултат от генна мутация, възникнала преди повече от 10 000 години. Плод на случайна грешка или божествен замисъл, днес тя е достояние само на 2 % от населението на света. Още от древни времена, обаче жените не се задоволявали с природните си дадености и търсели всевъзможни начини да се сдобият с изключителния цвят. Родили се невероятни смеси от органични и неорганични материали като дървесна пепел, отлежало вино, стипца, мед и още много други. Но никоя от тях не била способна да промени значително цвета на тъмната коса. С развитието на химичната наука започнали да се употребяват и множество лабораторно създадени субстанции, ала цената за по-задоволителният им изсветляващ ефект била неоправдано висока - главоболие, натравяне, изгаряния и дори загуба на коса.

След откриването на хидроген пероксида през 1818 г. започва нова ера в сферата на изрусяването, макар че минават още няколко десетилетия преди да бъдат установени неговите безопасна концентрация и съотношение спрямо други активни субстанции.

В днешно време се предлагат усъвършенствани препарати, които позволяват едноетапно, щадящо косата и скалпа, изсветляване с до 8 тона. Освен че гарантират превъзходен цвят, модерните изсветлители са обогатени с витамини, растителни екстракти и масла, които подхранват косата и ѝ придават жизненост и блясък.