Къна

Къната, стрити на прах листа от растението Хена, се употребява за козметични и медицински цели вече над 6 000 години. Полезните й свойства се определят от страната на произход в Африка и Средния Изток.

В Бронзовата епоха и в Древен Египет къната се използвала за боядиване на кожата, ноктите, косата, както и в религиозни ритуали. Римляните, индианците и испанците го прилагали върху косата, за да подсилят характения й блясък и цвят, мюсюлманките – върху ръцете и ноктите си, за да се разграничат от мъжете, а индийците дори създали свое традиционно изкуство за рисуване с къна по тялото – Мехнди.

В Европа за козметични цели къната започва да се използва през XIX в., предимно в артистичните среди на Великобритания и Франция. Тя присъства в платната на редица художници, постепенно се създава и асоциация на боядисаните с къна жени.

Днес къната е популярен продукт за боядисване на косата, най-вече заради органичния произход, наситеност на цвета и подсилващи, но безвредни съставки. Има охлаждащо и противогъбично действие, поради което се прилага при кожни заболявания и при повишена телесна температура.