Конец за зъби

Конецът за зъби представлява сноп от фини нишки, събрани в пластмасова кутийка. Най-често се изработва от найлон, полиетилен или коприна, може да е ароматизиран и да има восъчно покритие.

Конецът за зъби е ключов инструмент в оралната хигиена. Стоматолозите го препоръчват, защото е достатъчно тънък да спремине и през най-тесните междузъбни пространства и идеално да отстрани остатъците от храна и зъбната плака. Подходящ е дори при чувствителни венци.

Предполага се, че като пособие за почистване на зъби е съществувал още в праисторически времена под формата на конски косми. За съвременнен изобретател на конеца за зъби се приема американският стоматолог Леви Спиър Пармли.

През 1815 г. той въвежда идеята за покрита с восък копринена нишка, която да се използва ежедневно в грижите за зъбите. За масово приложение обаче конецът за зъби започва да се произвежда едва през 1882 г., а 16 г. по-късно получава първия си патент.

След Втората световна война конците за зъби започват да се изработват основно от найлон, тъй като е по-устойчив на разграждане и по-еластичен за боравене. А през 80-те години на ХХ в. като негово допълнение се появява и първата четка за междузъбни пространства.
Днес конецът за зъби се предлага в разнообразни вариации и с различна дебелина в зависимост от нуждите на потребителите. А заради ефикасността на действието му, стоматолозите апелират да се превърне в неразделна част от ежедневните грижи за устната кухина.