Крем за ръце

Кремът за ръце е козметичен продукт със силно овлажняваща формула, който възставновява и защитава кожата на ръцете и подхранва ноктите. Той е с по-плътна и богата текстура от лосиона за ръце и задържа влагата по-дълго време. 

Хидратацията на различни части от тялото е популярна от древността. За целта най-често се използвали смеси от извлечени от дървета минерали и животински или растителни мазнини, които с течение на времето се доусъвършенстват, за да се адаптират към нуждите на кожата.

Първата лабораторна формула на крем за ръце се появява през 1870 г. и бързо се налага за ползване сред обществото. От тогава до днес тя е претърпяла промени, но все още си остава един от най-любимите и препоръчителни за ползване продукти.

Съвременният крем за ръце е смес от различни масла и вода, към която са добавени мноожество полезни съставки, които проникват в дълбочина и действат целенасочено върху проблема. Най-често към формулата се добавят овлажняващи агенти като глицерин, вазелин или ланолин, антиоксиданти и витамини, растителни екстракти.

Има и кремове за ръце, чийто формули са разработени за специфични нужди и проблеми – против стареене, против бръчки и пигментни петна, против вредните слънчеви лъчи, против прекомерно суха кожа или кожни заболявания.