Лак за коса

Лакът за коса е козметичен продукт от групата на стилизантите за коса, който намира широко приложение в оформянето на прическата както в домашни условия, така и във фризьорския салон. Обикновено се използва като финален продукт, подсилващ и запечатващ ефекта на останалите стилизанти.

Първият лак за коса е произведен през 1948 г. Той представлява аерозолен спрей, чийто активни съставки – комбинация от прости полимери, фиксират прическата в желаната форма в продължение на часове. Идеята за опаковката под налягане идва от Втората световна война, когато се наложило да бъде измислен ефективен начин за изтребване на насекомите в армията. През 1950 г. официално е въведен терминът „лак за коса“, а през 1955 г. продуктът е пуснат в търговската мрежа. 

През следващото десетилетие се налагат прическите с обем, къдрици и букли, постигани с помощни средства като ролки, изкуствени кичури или маша, което налага необходимостта от силна фиксация. Така популярността на лака за коса нараства в световни мащаби и започва масова надпревара между производителите. Истерията затихва в края на 60-те години, когато се връща афинитета към по-естествения външен вид, а жените започват да стилизират косата си със слаба до средна фиксация. И избухва отново в рок епохата на 80-те.

Днес лакът за коса е не по-малко популярен в разкрасителните ритуали на жените, но се използва предимно в случаите, когато прическата трябва да издържи по-дълго време, най-вече при специални поводи, след което се отмива, без да престоява денонощия върху косата.