Масажно олио

Масажното олио е задължителен елемент при повечето видове ръчен масаж и някои разновидности на масажа, извършван чрез апаратура. С негова помощ се намалява триенето, предизвикано от съприкосновението между терапевтичния уред (ръцете на терапевта) и кожата на получаващия масажа, човек. По този начин олиото допринася за по-свободните и плавни движения на масажиста, с което увеличава и комфорта по време на процедурата. В зависимост от състава си, самият продукт оказва и допълнителен лечебен или козметичен ефект.

Масажното олио може да бъде еднокомпонентно или смес от няколко отделни съставки, а също така с естествен (растителен, животински) или синтетичен произход.

Маслото, предвидено за масаж трябва да отговаря на няколко характеристики:

  • да бъде напълно безопасно за здравето;
  • да не е твърде гъсто, което би затруднило извършването на процедурата;
  • да се абсорбира лесно, но не прекалено бързо, така че да се налага многократна апликация;
  • да овлажнява, вместо да дехидратира;
  • да няма неприятна миризма;
  • да не оставя петна.

В зависимост от целта на масажа се използват и различни видове масла. Сред най-предпочитаните, благодарение на това, че покриват горепосочените изисквания, са маслата от:

  • сладък бадем и жожоба (наподобяват значително човешкия себум),
  • кайсиеви ядки (съдържа восък, действащ като естествен козметичен филър),
  • сусам (най-доброто олио за тялото според науката Аюрведа),
  • гроздови семена и слънчоглед (едни от водещите по съдържание на линолова киселина, масла)

Всички те носят общото наименование „базови масла” и служат като основа за разтварянето на други полезни вещества (растителни екстракти, витамини, различни летливи ароматични съединения, по-известни като „етерични масла” и т.н).

Маслата с по-малък вискозитет могат да се употребяват и за разреждането на такива с по-голяма плътност (като извлечените от маслината, авокадото, какаото, кокоса, пшеничения зародиш и др.).

Съществуват множество исторически данни, че ползите от масажа с олио са били познати на човечеството още от времето преди Христа. Древните лечители, сред които и „бащата на медицината” Хипократ, го използвали в практиките си срещу редица здравословни неразположения. Жените оценявали способността му да хидратира и тонизира кожата, предотвратявайки формирането на бръчки и стрии. А войните и атлетите си служели с него, за да поддържат перфектната си форма. Втриването на различни масла подготовяло телата им за предстоящите битки или състезания, предпазвало кожата от нараняване и в последствие снемало натрупалото се в мускулите напрежение.

Масажното олио изпълнява съществена роля и в грижата за най-малките. То овлажнява, успокоява и предпазва от възпаления уязвимата бебешка кожа, а в съчетание с нежното родителско докосване, оказва благоприятен ефект върху физическото и емоционалното развитие на пеленачето.