Маска за коса

Маската за коса е козметичен продукт с кремообразна формула, който се използва като допълваща грижа при миене на косата.

Приготвянето на домашните маски за коса е практика, позната от векове, широко популярна и днес. В древността най-често се забърквали смеси от смачкани корени, етерични масла, понякога се добавяло и мляко. Постепенно биват включвани и други природни съставки и хранителни продукти, рецептите за които днес знаем от бабите си.

С развитието на химическите технологии и козметичната индустрия обаче, през XX в. започват да се произвеждат специализирани формули, които да се нанасят след шампоана и балсама. Те се превръщат в същински търговски хит, тъй като спестяват време и съдържат готова комбинация от съставки с много по-мощно и ефективно действие върху косъма отклокото онези приготвени изцяло с хранителни продукти.

В зависимост от съставките, маската за коса може да има хидратиращо, подхранващо, реструктуриращо или друг тип действие, в зависимост от конкретните нужди на косъма. Тези за увредена или боядисана коса са с широкоспектърно действие, тъй като косъмът е слаб и изтощен поради множество фактори. Има и маски за коса с релаксиращ ефект, които се втриват в скалпа и действат ревитализиращо не само за косъма, но и за нервната система.

Съвременните формули най-често са комбинация от активни химически агенти (Q10, UV-филтри, кератин) и природни екстракти (нар, бамбук, маслиново масло, жожоба), които възстановяват загубите в косъма, укрепват го и подобряват жизнеността му. Според специалистите употребата на маската за коса в разкрасителната рутина е задължително правило за здрава и силна коса.

Добре е обаче продуктът да се използва не повече от веднъж седмично (или по-рядко в зависимост от указанията на опаковката), тъй като в противен случай може да предизвика прекомерно омазняване на скалпа и да загуби ефективност. Не е препоръчително и нанасяне в корените на косъма.