Мокри кърпички

Мокрите кърпички са продукт за лична или домакинска хигиена, радващ се на огромна популярност в ежедневието на съвременните потребители. Те представляват парчета хартия или плат, напоени със здравословни съставки според конкретните нужди на кожата, и групирани в практична опаковка. Всяка кърпичка се използва еднократно.

Първите мокри кърпички се появяват през 70-те години на ХХ в. Скоро след като бива разработена технологията, продуктът е представен на пазара и за кратко време се налага сред обществото, особено при пътуване, защото се оказват изключително бърз и удобен начин за спазване на елементарни хигиенни навици.

Постепенно формулата на мокрите кърпички бива подложена на промени, за да бъде адаптирана към разнообразните нужди и желания на потребителите. В зависимост от приложението им, те биват овлажнявани с вода или с изопропилов алкохол, някои съдържат и омекотители, лосиони и ароматни есенции, но почти всички с антибактериална насоченост.

През 90-те години на ХХ в. за радост на майките се появяват и мокри кърпички за бебета, които са се превърнали в задължителен елемент от хигиената и тоалетния несесер на малчуганите. Паралелно с тях продължава производството на всевъзможни варианти и опаковки, както от големите козметични и домакински бранодве, така и от туко – що проходили производители, дори от веригите магазини.

Така днес в търговската мрежа се предлага неизчерпаем асортимент от мокри кърпички, включително за интимен тоалет, за домашни любимци, за медицински нужди и за обезболяване. Формулата на всеки отделен вид е обогатена с най-нежните към кожата съставки и същевременно е съобразена с приложението.