Нощен крем за лице

Нощният крем за лице е козметичен продукт, нанасян върху кожата преди лягане, за да действа през цялата нощ. Формулата му е с по-мазна и с повече активни съставки в сравнение с дневния крем, тъй в този период от денонощието регенеративните процеси се ускоряват и усвояването е по-пълноценно.

Прототипи на нощния крем са били използвани и далеч назад в историята. Древните римлянки например мажели кожата на лицето си с висококачествен зехтин преди заспиване, за да подпомогната задържането на влагата и да се предпазят от бръчки. Техният пример бил последван от множество цивилизации, които използвали и други мазни съставки от растителен или животински произход.

Не е известно кой и кога точно е създал стандартната формула на нощния крем, но е факт, че приблизително от края на ХIX в. продуктът навлиза дълбоко в козметичната култура на жените по цял свят. Първоначално той съдържал изобилие от овлажняващи съставки, предимно масла с лечебно действие върху кожата.

Тъй като текстурата била прекалено тежка и мазна, започнала да се използва вечер, когато лицето е чисто и без грим. Но остатъчните петна по дрехите и спалното бельо създали сериозен дискомфорт на потребителките, което наложило преразпределяне на съставките.

Днес нощният крем също е с по-мазна формула от дневния, но разработена да попива ефективно, без да оставя петна. Съставките в нея варират в зависимост от особеностите на съответния тип кожа, както и дерматологичните състояния. Продуктите за нощна грижа, предназначени за мазна, комбинирана и проблемна кожа са некомедогенни, така че да не запушват порите.

Някои съдържат предимно масла (бадемово масло, масло от ший, чаено дърво, зехтин) и витамини за възстановяване и защита на кожата, а други – и по-специални активни съставки (колаген, Омега-3 мастни киселини, хиалуронова киселина, ретинол), които да атакуват конкретен проблем (бръчки, дехидратация, отпускане). Произвеждат се и за двата пола, за всички типове кожа и за всякакви особености.