Пила за нокти

Въпреки че пилата за нокти като инструмент се появява едва в края на XIX в. – началото на XX в., историческите проучвания сочат, че оформянето на ноктите датира още от древността. Просто за целта се използвали камъни, метал, ножици и дори киселини.

За една от най-запалените привърженички на перфектния маникюр се смята френската кралица и австрийска ерцхерцогиня Мария Антоанета. Тя била буквално обсебена от своя инструмент от пемза, издялан във формата на молив и използван с функцията на съвременните пили за подкъсяване и заобляне на ноктите. След всяко използване „варовикът за ъгълчета“, както го наричала, бил старателно почистван на ръка от придворните дами и поставян до ваната, готов за следваща употреба. А винаги перфектно оформените нокти на Мария Антоанета за отрицателно време го превръщат в най-актуалната тенденция сред дамите във версайския двор през XVIII в.

През 1830 г. един европейски лекар – ортопед на име Ситс, създава инструмента за избутване на кожичките на ноктите. За направата му (с доста изтънчена форма) използвал неизвестен дентален инструмент от дърво, който нарекъл „портокалов стик“.

На прага между двата века (XIX и XX) грижата за ноктите навлиза в своята революционна фаза. Именно тогава били създадени първите пили за нокти – от метал и в комплект с малки метални ножички за подрязване на ноктите. Появяват се и множество продукти за повече блясък – цветни и безцветни лакове, тонирани пудри и кремове.

През 1910 г., американската компания Flowery Manicure Products, създала първите метални пили, произвежда и първата абразивна пила за нокти. Тя представлявала гранатена абразивна повърхност върху дървена основа.

През 1936 г. в Швейцария е изобретена и първата стъклена/кристална пила, която обаче противно на очакванията не се радва на голяма популярност заради особено грубата си повърхност и неприятното усещане по време на употребата й. Друг голям проблем се оказало транспортирането на продукцията – поради естеството на материала си, голяма част от пилите се чупели или увреждали.

Въпреки това, развитието на новите технологии и термичната обработка на прочутия бохемски кристал стават причина стъклената пила да се завърне триумфално в бранша през 1997 г. в Чехия. Така по-устойчиви и перфектни в грижите за ноктите, днес именно чешките стъклени/кристални пили са определяни за най-добрите в света.