Ролки за коса

Ролките за коса са пособия за къдрене на косата. Те са изработени от твърд материал (пластмаса, керамика) или от дунапрен, могат да се използват върху суха или влажна коса, а в някои случаи преди или след навиване се нагряват за по-траен ефект.

Ролките за коса са били използвани в стилизирането на прическата още в древността. Древните египтяни увивали кичури от косата си около дървени пръчки и използвали слънчевата топлина като нагряване за дълготраен ефект. Знатните римляни също използвали ролки, за да навиват дългите си коси или перуките си на стегнати къдрици. Древните гърци пък изработвали кухи метални пръчки, които нагрявали в пепел от дървени съчки преди нанасяне.

Особено популярна употребата на ролките за коса става през XVIII в., когато безупречно оформените и напудрени перуки категорично завладяват обществената мода. Въпреки това за къдренето им още се използвали подръчни и не добре разработени средства.

Първата патентована система за дълготраен къдрав ефект се появява чак през 1906 г. в Германия. Фризьорът Карл Неслър представя група ролки за коса, свързани с машина за нагряване, действаща на принципа на електрическо съпроотивление. С помощта на тежести те стояли далеч от скалпа, предпазвайки го от изгаряне. А преди употреба, косата се намазвала със сода каустик. Целият процес отнемал около 6 часа.

До 1915 г. произведението на Неслър се сдобива с множество фалшификации в САЩ. Това го мотивира да отвори салон за красота в Ню Йорк и да патентова повторно системата, но вече подобрена и съобразена с американските закони. През 1930 г. изобретателят от афро-американски произход Соломон Харпър представя първите ролки без нагряване. Малко по-късно се появяват и изцяло пластмасовите, които са популярни и до днес.

Съвременните ролки за коса са олекотени и варират по форма, дължина и материал на изработка, в зависимост от желания ефект в прическата. Колкото по-широк диаметър имат, толкова по-големи къдрици оформят. А в зависимост от начина на поставяне се променя и формата на буклите.Някои трябва да се носят цяла нощ или няколко часа, а други – съвсем кратко време.

Изборът на модела ролки за коса зависи и от особеностите на косата. Специалистът във фризьорския салон със сигурност ще знае какъв тип да използва, но ако сте решили да си купите комплект за домашна употреба, първо изпробвайте няколко различни варианта, за да установите ефекта.