Руж

Ружът е козметичен продукт за декоративен грим. Той има прахообразна формула и най-често се нанася върху скулите, за да ги подчертае или да придаде руменина на лицето.

Произходът на ружа датира от древен Египет. Мъжете и жените използвали кремообразна паста, съдържаща червени плодове, растителни сокове или стрити на прах минерални пигменти, за да придадат по-ален цвят на бузите и устните си. Тази практика била популярна и в Древна Гърция, но там смесите от горски плодове и смачкани семена се нанасяли върху бялата основа на оловна или тебеширена пудра.

Във вековете на новата ера ружът изживява своите възходи и спадове. Първоначално бил отричан заради християнските норми за външен вид, през Средновековието се радвал на популярност като символ на високо положение в обществото, многократно бил осъждан и като неморален, екстравагантен и неприемлив. За направата му се използвали всевъзможни съставки, някои от които толкова токсични, че се стигало до смърт.

Днес ружът присъства в почти всеки дамски несесер, защото само с едно – две махвания на четката прави лицето по-свежо, по-сияйно и по-изразително. А благодарение на съвременните наука и технологии формулата му е напълно безопасна за кожата и се предлага във всевъзможни нюанси.