Сапун

Сапунът е един от най-популярните продукти за лична хигиена. Формулата му съдържа различни мазнини и активни съставки, които в комбинация с водата образуват пяна, разтваряща невидимите нечистотии и микроби по кожата.

Според научните доказателства, първи сапун са произвеждали жителите на Древен Вавилон и Древен Египет преди повече от 5000 г. Те приготвяли разтвор от вода и алкални соли с масло от Касия, животински мазнини или дървесна пепел, и го съхранявали в глинени съдове като средство за почистване на текстилни материи и за лечение на кожни заболявания.

За пръв път думата „сапун“ се появява във вечната енциклопедия „Естествена история“ на римския учен Плиний Стари през I в. пр. Хр. Една от хипотезите за произхода на термина се свързва с връх Сапо, на който се организирали животински жертвоприношения, а с остатъците от тях се приготвяла хомогенна смес. Но тъй като няма реални доказателства за съществуването на подобно място, се приема, че е заемка от латинската дума за сапун -„Sapo“.

Сапунът и други негови производни присъствали в хигиенните навици на почти всички древни цивилизации. Формулата най-често съдържала растителни и животински мазнини, пепел, билки и различни екстракти. Множество учени описвали производството и употребата й, препоръчвайки я за медицински и почистващи цели.

През VI – X в. Италия, Испания и Франция се налагат като първенци в производството на сапун, най-вече за нуждите на Кралския двор. През XII – XIII в. продуктът широко се налага в домакинствата на Англия и в Ислямския свят. През XVI в. започва производството и на по-фини формули, използващи предимно растителни мазнини.

През XVII в. – XIX в. производството на сапун в някои държави се облагало със сурови данъци, което налага ограничения и тайна търговия. Междувременно са направени няколко съществени открития, които революционно променят формулата и в края на XVIII в. става възможно нейното индустриално производство с акцентиране на връзката между чистотата и здравето.

1850 г. производството на сапун става една от най-бързо развиващите се продукции в Америка. Това налага разработването на разнообразни формули за различни цели, като вече се залага и на химически процеси. Всъщност именно развитието на синтетичните технологии прави голям прбив в индустрията. През 1865 г. Уилям Шепърд патентова първия течен сапун, а в следващите десетилетия са основани и утвърдени няколко компании за производство на сапун.

Съвременната комерсиалната формула на сапуна навлиза едва през Втората световна война, когато са въведени нови по-бързи и удобни процеси и методи за производство. Днес в търговската мрежа се предлагат всевъзможни разновидности на продукта, съобразени с различните особености на кожата и обогатени с изобилие от полезни съставки, включително Кастилски сапун, прочут в световен мащаб, защото съдържа почти 100 % зехтин.