Серум за лице

Серум за лице е козметичен продукт с прозрачна, плътна и течна текстура, чиято формула в повечето случаи е насочена към конкретен проблем – бръчки, хиперпигментация, суха кожа, зачервяване...

Серумът за лице е продукт от втората половина на ХХ в. и още с появяването си става любим на жените, намирайки широко приложение първо с козметичните и спа салоните, а от там и в личния козметичен несесер. Това се дължи на няколко основни предимства на продукта.

Формулата му съдържа между 10 и 70 % активни съставки. За сравнение кремовете и лосионите  количеството е под 10 % Така той служи като допълнително подхранване за кожата. Серумът за лице се явява един вид експресна концентрирана грижа за красота с дълготраен ефект.Освен това продуктът прониква и действа в дълбочина, а не само на повърхностно равнище. А високата концентрация на хранителните компоненти позволява лесно абсорбиране и бърза ефективност при съвсем малко количество от продукта.

Съществуват много видове серуми, съобразени с различните типове кожа и конкретни техни особености. В зависимост от това формулата може да съдържа хидратиращи съставки като лайка, бадемово масло, хиалуронова киселина, укрепващи и стягащи съставки като омега – 3, колаген, кофеин, антиоксиданти като витамини А, С и Е. Едни са с анти – ейдж действие, втори са срещу акне, трети – за определен тип кожа, а четвърти – универсални.

Серумът за околоочна грижа е друга разновидност на формулата и е предназначен конкретно за нуждите на тази деликатната и фина зона от лицето. Той обикновено е по-лек и нежен от серумите за лице и шия, а благодарение на мощните активни съставки (колаген, хиалурон, ретинол, омега – 3, витамини) ефективно премахва всякакви видими несъвършенства.

Особено важно е серумът за лице да се нанася върху почистена кожа преди дневния или нощния крем, в противен случай губи ефекта си. Неговата лека и хлъзгава текстура се разнася бързо и лесно, а ако формулата съдържа и хидратиращи съставки, няма нужда от допълнителен крем или лосион.
Препоръчително е да подбирате формула, покриваща индивидуалните особености на кожата и от една и съща серия с основните ви продукти за дневна или нощна грижа.