Сешоар

Сешоар е електрически уред за сушене, изправяне и оформяне на косата. С помощта на топла или студена въздушна струя той премахва водните частици от косъма и стимулира създаването на временни водородни връзки за по-лесно стилизиране на прическата. 

До XIX в. изсушаването на косата след баня, дъжд или друго цялостно измокряне, ставало единствено по естествен начин със съдействието на слънчевите лъчи. С изобретяването на прахосмукачката в началото на века жените намират по-лесен и бърз начин за сушене на косата си, свързвайки маркуч с тръбата на домакинския уред.

Вдъхновен от идеята, през 1890 г. френският фризьор Александър Годфри изобретява първия сешоар, който монтира в своя салон. За разлика от съвременните модели, този бил статичен и за да функционира клинтите му трябвало да седнат под наподобяващ каска пластмасов купол, свързан към комина на газова печка. Така от миниатюрните отвори в купола духал горещ въздух, който за отрицателно време изсушавал косата. Този тип електроуреди се срещат и до днес в много фризьорски салони по света, но се използват и като нагряваща каска при редица прически.

След нововъведенията в законите за електрическите уреди, през 1915 г. в търговската мрежа се появяват и първите сешоари в джобен размер. Или иначе казано такива, позволяващи да се държат в ръка. Дизайнът им наподобявал прахосмукачка, а някои прахосмукачки дори имали приставки за сушене на косата. Те обаче били доста тежки (около килограм) заради хромираната стомана в изработката и трудни за употреба. Освен това с мощност едва 100 вата, което отнемало изключително дълго време за изсушаване на косата.

В последвалото производство на сешоари целта била да се открият методи за по-висока мощност и повече практичност в дизайна. Трябвало да се измислят и заместители на материалите, за да бъдат по-леки. През 30-те години на ХХ в. се появяват газови сешоари, които обаче увреждали косата. През 60-те години мощността вече достигала 500 вата, изработвал се от пластмаса, а електромоторът бил по-безшумен и вграден в уреда. Предлагал се в разнообразни цветове и дори с чантичка за по-лесно пренасяне.

В последните десетилетия на ХХ в. всеки модел сешоар трябвало да преминава множество тестове за безопасност и се налагат редица продобрения преди да бъде пуснат за масово производство. Междувременно някои достигали вече мощност 1500 вата.

Модерните сешоари вече са незаменима част от тоалета и на двата пола. Освен че оформянето на прическата става изключително скоростно заради мощността от 2000 вата, те са изключително леки, ергономични, компактни и с атрактивен дизайн. А благодарение на многобройните приставки предлагат голямо разнообразие в стилизирането на косата.