Стилизанти за коса

Стилизантите за коса са група козметични продукти за допълваща грижа на косата, чиято цел е да оформят прическата по определен начин. В зависимост от текстурата, активните съставки във формулата и приложението й, стилизантите за коса могат да променят формата, плътността и гъвкавостта на косъма за продължителен период време и да го направят устойчив на климатичните влияния. 

Стилизантите за коса са били популярни още в древността, макар и под формата на природни или животински продукти. Древните египтянки използвали различни кремообразни смеси за хидратиране на косата и предпазването й от горещия сух климат.

С напредването на технологиите и разрастването на козметичната индустрия в края на XVIII в. започват да се появяват стилизанти с конкретна насоченост на действието – за обем, за защита, за къдрене и за изправяне на косата, за блясък и оформяне.

В първите десетилетия на ХХ в. се появява първата формула на гел за коса, която се превръща в лидер за масово потребление. Мазна и лепкава, тя ефективно втвърдява косъма в желаната позиция и е идеална за фиксиране на детайлите в прическата.

През 1948 г. е произведен първият лак за коса. Той представлява аерозолен спрей, чийто активни съставки фиксират прическата в желаната форма в продължение на часове. Обикновено се използва като финален продукт, подсилващ и запечатващ ефекта на останалите стилизанти.

През 80-те години на ХХ в. е произведена първата пяна за коса. Меката й кремообразна текстура се използва за придаване на повече обем и блясък на косата.

Към групата на стилизантите за коса спадат още вакса за коса, оформящ стилизиращ крем, спрей за обем, серум за разресване или подхранване, спрей за топлинна защита. Формулите на всички са съобразени със съответните нужди на прическата, максимално щадят косъма и присъстват във всеки фризьорски салон.