Сух шампоан

Сухият шампоан е козметичен продукт със специфична формула, която премахва замърсяванията, излишния себум и неприятната миризма от косата и скалпа, без употребата на вода.

Измиването с този относително по-нов вид шампоан се състои в две лесни стъпки: равномерно нанасяне с масажни движения на подходящо количество от продукта върху кожата на главата и внимателно разресване на косата след няколко минути.

Най-ранните исторически сведения за съществуването на подобно измивно средство датират от края на 15 век, когато жителите на Азия използват глина на прах, за да освежават косите си.

Минават още няколко века преди появата на първия комерсиален сух шампоан. Той е пуснат в масова продажба през 1940 година в щата Ню Джърси и носи наименованието “Minipoo”. Продуктът бързо става популярен, благодарение на широката си рекламна кампания, изтъкваща неговите предимства спрямо течния шампоан.

Неизискващата отмиване, формула позволява почистване на косата при липсата на вода, време, физическа способност или подходяща стайна температура. Освен че предотвратява опасността от настиване в студено време, сухият шампоан не предизвиква сълзене и дразнене на очите. Същевременно, отсъствието на финално изплакване при процедурата, съхранява по-дълго прическата, цвета на боядисаната коса и формата на къдриците. Въпреки своите беспорни преимущества, специалистите са на мнение, че продуктът не бива да се използва ежедневно, а само когато ситуацията наистина го изисква.

Първоначално сухите шампоани съдържат само около 2-3 ингридиента с абсорбиращи свойства, докато в наши дни те са обогатени с подхранващи съставки като растителни масла и протеини. Предлагат се под формата на пудра или спрей, със или без аромат, както и в различни разновидности според типа и цвета на косата.

Освен същинското си приложение, днес сухият шампоан намира и няколко по-необичайни. Някои потребители го използват, за да придадат повече обем на косите си, да ги фиксират в желаната форма или да прикрият тъмните им корени. Други- за да подчертаят веждите си или да намалят изпотяването на подмишниците и дланите си. А трети за да почистят петната върху домашния си текстил или да дезодорират обувките си.