10 ефективни начина да се справим с пърхота

Пърхотът е често срещано заболяване на скалпа (не на косата), изразяващо се с лющене, изсушаване, сърбеж и зачервяване. Предизвиква дискомфорт и неудобство и изисква упорито лечение посредством ефективни промени в начина на живот и в грижите за косата.

Появата на пърхот се приписва на гъбичката Маласезия, която обитава повърхността на скалпа и се храни с мазнините му. Неконтролираното й размножаване води до прекомерно обновление на кожните клетки и натрупване на мъртви пластове. В комбинация с мръсотията и омазняването се образуват големи бели люспи.
Има два вида пърхот – сух (при слабо омазняване, под формата на фини люспи, наподобяващи бял прашец) и мазен (при излишък на себум, под формата на големи люспи със сърбеж и омазняване на скалпа).

ПърхотАко състоянието на скалпа ви е много влошено потърсете консултация с дерматолог. В останалите случаи изпробвайте следващите 10 начина за справяне с пърхота.

1. Мийте косата редовно. Така контролирате омазняването и лющенето. Нанасяйте шампоана два пъти – първият премахва люспите от кожата, а второто – от косата. При всяко нанасяне оставяйте да действа пет минути преди изплакване. Задължително нансяйте и балсам.

2. Подбирайте шампоана правилно. Формулата трябва да съдържа активни съставки срещу пърхот. Най-често това са Кетоконазол, салицилова киселина, цинк, зелен чай. Може да се наложи смяна на няколко продукта, докато откриете подходящия и нова смяна, когато спре да действа. Ако има подобрение, ограничете до 2 – 3 пъти седмично.

3. Стимулирайте кръвообръщението. Горещата вода отмива естествените мазнини и предизвиква изсушаване. Редувайте топли и студени душове върху скалпа. Съчетавайте с масаж.

4. Ограничете употребата на стилизанти. Продукти като пяна, гел и лак за коса изсушават скалпа, засилват лющенето и предизвикват алергични реакции. Топлинните уреди също, така че подсушавайте косата само с кърпа.

5. Внимавайте със слънцето. Прекомерното излагане на косата под слънчевите лъчи засилва пърхота. Но няколко минути сутрин рано и в късния следобед действат ползотворно. През останалото време носете шапка.

6. Разресвайте косата често. Така разнасяте излишния себум по дължината на косъма и го подхранвате. Същевременно подпомагате излющването на мъртвите клетки. Не използвайте чужд гребен / четка и след всяко ресане го измивайте с топла вода.

7. Пийте много вода. Поне два литра дневно. Това поддържа хидробаланса на организма в норма, предотвратява изсушаването на кожата, а от там и лющенето.

8. Хранете се здравословно и балансирано. Консумирайте храни богати на цинк, селен, витамини Е и В, Омега – 3 мастни киселини – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни. Избягвайте прекомерния прием на продукти с мая и захари, тъй като стимулират разпространението на гъбичките.

9. Подхранвайте косата с натурални съставки. Много растителни масла притежават антибактериални и антимикотични свойства, което ги идеален чудесен лек при кожни проблеми. Особено ефективно е маслото от чаено дърво. Може да използвате готови козметични формули или домашно приготвени средства.

10. Намалете стреса. Хормонът на стреса Кортизол потиска имунната система и дава зелена светлина на гъбичките, причиняващи пърхот. Затова ограничете пристесненията, умората и стреса и спете пълноценно.

Пърхотът е упорит проблем, но с повече търпение може да се излекува. Изпълнявайте процедурите стриктно и регулярно и опитвайте различни домашни и козметични методи. Рано или късно ще забележите ефекта.
 

Противопърхотни шампоани от АРОМА - Здраве Актив, Здраве Форте

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.