10 мита за бръчките

Бръчките са безмилостния отпечатък на напредващата възраст върху кожата. И в старанието си да предотвратят появата им, жени (и все повече мъже) по цял свят и на всякаква възраст изпробват какви ли не трикове и лекове. Но каква част от теориите за образуването и предотвратяването на бръчките е истина и кои са плод на комерсиални стратегии? Представяме ви

10 мита за бръчкитеМит 1: Жените с мазна кожа имат по-малко бръчки.

Грешка. Бръчките са свързани с липсата на колаген, а не на мазнини или влага. Просто мазната кожа е с по-високо водно съдържание, което прикрива бръчките, а сухата кожа е дехидратирана, което ги прави по-забележими.

Мит 2: Интензивността на бръчките е генетично обусловена.

Грешка. Гените играят роля във формирането на бръчките, но не решаваща. Най-определящ е начинът на живот – излагането на слънчеви лъчи, грижи за кожата, пушене, хранене, стрес.

Мит 3: Бръчките се формират рано, но се проявяват по-късно.

Грешка. Бръчките не се образуват по график, а когато нивата на колаген в кожата намалеят. Излагането на слънце и нездравословните навици в начина на живот ускоряват разграждането му, което може да провокира по-ранна поява. Но стимулирането на производството му може да ги забави.

Мит 4: Повече вода = по-малко бръчки.

Грешка. Консумацията на голямо количество вода е от изключително значение за водния баланс на организма. Но водата не е магическа отвара за предпазване от бръчки. Въпреки че ще придаде естествен блясък на кожата и ще поддържа еластичността й, няма да спре времето. Просто ще забави видимата му проява.

Мит 5: Избягването на слънцето предпазва от бръчки.

Грешка. Слънчевите лъчи са само един от факторите за стареене и те са отговорни най-вече за преждевременно образувани бръчки. По-важна е възрастта, чиито естествени процеси няма как да спрете. Така че вместо да се лишавате от живителните сили на слънцето, просто използвайте нужната слънцезащитна козметика и взимайте предпазни мерки, когато прекарвате дълго време на открито.

Мит 6: Упражненията за мускулите на лицето предпазват от бръчки.

Грешка. Всъщност може да се случи точно обратното – свиването и разпъването на лицевите мускули да ускори появата им. В резултат от действието на мимическите10 мита за бръчките мускули под кожата се образуват улеи, в които кожата хлътва с годините при загуба на еластичност. Така се появяват бръчките по челото, около очите и покрай устата, които ще се задълбочат или появят по-рано, ако съзнателно упражнявате мускулите.

Мит 7: Солариумът причинява по-малко бръчки от слънцето.

Грешка. Машините за изкуствен тен са дори по-опасни от слънцето, защото произвеждат дълги ултравиолетови лъчи (UVA), които проникват в кожата в дълбочина и причиняват преждевременно стареене, увисване, рак. Така на практика я увреждат по-силно от UVB лъчите, причиняващи повърхностното изгаряне.

Мит 8: Хидратантът е необходим само през деня.

Грешка. Освен сутрин, трябва да нанасяте хидратант всяка вечер преди лягане, включително в около очите. През нощта кожната бариера е най-малко изложена на влиянието на околната среда, което позволява по-лесно абсорбиране и по-дълбоко проникване на съставките. А това от своя страна повишава еластичността на кожата.

Мит 9: Анти-ейдж продуктите са само за зряла кожа и видими бръчки.

Грешка. Тези продукти съдържат всички необходими съставки, задоволяващи нуждите на кожата, включително поддържащи колагена и еластина, чиято липса води до образуване на бръчки. Така че употребата им в по-ранен етап, когато все още няма видими признаци на стареене, може да ви помогне да забавите проявата им.

Мит 10: Колкото по-скъп е анти-ейдж продуктът, толкова по-ефективен е.

Грешка. Не цената на продукта определя качеството му, а неговата формула. Няколко съставки са доказани като най-ефикасни в борбата с бръчките, а комбинацията от няколко се превръща в истински анти-ейдж коктейл за кожата. Такива са Хидрокси киселините, Коензим Q 10, Ретинол, екстракт от зелен чай, колаген или пептиди, които го стимулират.

Бръчките са неизбежна част от естествения процес на стареене. Но според проучванията хората, които се хранят правилно, спортуват редовно и предпазват кожата си от околната среда, изглеждат по-млади от реалната си възраст. Което означава, че ако полагате правилните грижи за кожата си и водите здравословен начин на живот, бръчките ще се появяват в по-късен етап от биологичното ви развитие и ще придават допълнителен чар на лицето ви.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.