10 мита за брекетите

10 мита за брекетитеПоставянето на брекети е скъпа инвестиция, но почти винаги дава 100 % резултати. За съжаление обаче, много хора робуват на митовете за вредата и ненадеждността на тази процедура и избират други, далеч по-болезнени и неефективни методи за постигане на мечтаната холивудска усмивка. Ето кои са най-разпространените митове за брекети и истината за тях.

Мит 1: Брекети могат да носят само децата.
Грешка. Все повече възрастни слагат брекети, именно защото няма строго определена горна граница за поставяне. Освен това брекетите фиксират постоянните зъби, което опровергава тезата, че при достигане на зрялост зъбите не се поддават на ортодонстско лечение.

Мит 2: Брекетите изправят само зъбите.
Грешка. Пренареждат зъбите в правилни редици, без разстояния помежду им, и коригират захапката. Това се отразява не само на цялостната визия, но и на начина на хранене и говорене.

Мит 3: Носенето на брекети е много болезнено и продължава години.
Грешка. Болката е краткотрайна и периодична, в моментите, когато зъбите се наместват в редицата или ако поради неправилна хигиена се възпаляват венците или устните. В останалото време са комфортни и почти не се усещат. Продължителността на носене зависи както от сериозността на случая, така и от сумата, която е инвестирана в лечението. Обикновено периодът е между 12 и 30 месеца.

Мит 4: Брекетите причиняват кариеси.
Грешка. Не брекетите, а начинът, по който се грижите за зъбите докато носите брекети може да причини кариеси. Затова е важно да сте прецизни в устната хигиена и да изпълнявате напътствията на зъболекаря и ортодонта. Преди поставяне на брекетите излекувайте кариесите и венците.

Мит 5: Бркетите причиняват лош дъх
Грешка. Лош дъх имат и хората, които не носят брекети. Най-честата причина за него са кариесите и зъбната плака. Като се има предвид, че преди слагане на брекети, зъбните проблеми са отстранени, то най-вероятно причнината за неприятния аромат е неправилна хигиена. Вземете веднага нужните мерки, в противен случай можете да навредите на зъбите под брекетите. Поддръжката на устната хигиена при поставени брекети е специфична и много по-интензивна.

Мит 6: Брекетите затрудняват свиренето на музикален инструмент
Грешка. Може да отнеме малко време човек да се приспособи към промяната в устната кухина, но повечето хора се адаптират бързо и нямат проблем нито с говора, нито със свиренето.

Мит 7: Брекетите пречат на целувките
Грешка. Изработката на брекетите е толкова фина, че почти не се усещат и не пречи на никакви действия с уста, включително на целувки. Бариерата е по-скоро психологическа. Мнозина всъщност намират целувката с брекети за много интригуваща и нестандартна.

Мит 8: След свалянето на брекетите зъбите ще се изправят веднага
Грешка. Корекцията на зъбите и захапката е само половината от процеса. Запазването й е другата половина. Всъщност след сваляне на брекетите зъбите се усещат леко нестабилни, но това е нормално. Те се свързват с костта чрез еластични влакна, които при наместване се обтягат или свиест. И щом съпротивата бъде отстранена, започват да връщат зъбите в естествената им позиция. Затова известно време се налага носене на фиксиращи скоби, които да застопорят зъбите в желаната позиция.

Мит 9: Брекетите ръждясват
Грешка. Металните брекети в повечето случаи са изработени от много здрава, но лека титаниева сплав, която не се поддава на окисляване при носене.

Мит 10: Брекетите загрозяват визията
Грешка. Те са естетически издържани и дори се възприемат като модна тенденция. Могат да бъдат оцветени в нюанса на зъбите, изработени от напълно прозрачна пластмаса или да се поставят зад зъбите, така че изобщо да не се забелязват.

Брекетите са сред най-популярните съвременни методи за естетична корекция на зъбите. И въпреки че изискват средства и време, резултатите си заслужават всички жертви. Консултациите с ортодонт са напълно безплатни, така че нищо не пречи да направите колкото можете повече проучвания и да обмислите възможността да си подарите холивудска усмивка.

Бъдете изключително последователни при поддържането на оралната хигиена за периода на корекцията. Използвайте  антикариесната паста за зъби, паста за проблемни венци или чувствителни зъби. За избелване е подходяща слабо абразивна избелваща паста за зъби, защото по време на носенете ако не се поддържа добра хигиена остават натрупани петна. Не е препоръчително да се ползват пасти с микрогранули и капсули.

Задължително е изплакването с вода за уста, това е от удобните методи за достигане на места, където четката за зъби не успява. Ако нямате възможност да си закупите от по-скъпоструващите специализирани четки за брекети, заложете на използване на техниката на четкането специален ъгъл, която можете да консултирате с вашия ортодонт или зъболекар.

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.