10 мита за целулита

Целулитът е един от най-големите кошмари на съвременната жена. И въпреки, че се среща при близо 90 % от представителките на нежния пол, много вярват, че сами са го допуснали. В действителност целулитът е резултат от условията и средата на живот на модерния свят, и каквито и усилия да полагат жените да го избегнат, рано или късно стават жертва на портокаловата кожа. А с това и на митовете за него.
 

Целулитът е деформирана мазнина, образувала се непосредствено под кожната повърхност и „капсулиран” от фибро - съединителна тъкан. Тези многобройни мастни депа се натрупват в определени зони от тялото (най-често бедрата, ханша и корема) и създават ефекта „портокалова кожа”.
 

За разлика от обичайния тип мазнини в тялото, целулитът е неподатлив на метаболитните процеси, на упражненията и на диетичните режими. Големият брой алфарецептори в състава му възпрепятства разграждането и вместо това улавя захарите в организма. Така се стига до нарастване на мастните депа, които втвърдяват колагена, притискат кръвоносните съдове и затрудняват функциите на кръвоносната и лимфната системи.
 

Тъй като целулитът е проблем на жените в глобален мащаб, произходът и третирането му са породили десетки митове в обществото. Ето 10 от най-популярните и истината за тях:
 

Мит 1: Целулитът е наследствен
Грешка. Той се появява в резултат от определени външни и вътрешни фактори, които създават подходящата среда за образуване на мастни депа. Така дори да е генетично заложен, целулитът няма да се развие, ако няма предпоставка за това.
 

Мит 2: Целулитът се премахва със спорт
Грешка: Колкото и да ги препоръчват, упражненията няма да заличат целулита, тъй като действат върху мускулите, а не на повърхностно ниво. Все пак могат да изгорят натрупаните около джобовете мазнини и по този начин да загладят релефа.
 

Мит 3: Пиенето на много вода намалява целулита
Грешка: Този мит е породен от някои предположения, че целулитът се появява в резултат от натрупване на токсини. Но водата е полезна за цялостното благосъстояние на организма и определено влияе върху кожата и тъканите, а от там върху целулита.
 

Мит 4: Целулитът е неразделна част от процеса на стареене
Грешка: Последните проучвания установяват, че целулитът вече засяга и момичета в ранен пубертет. Появата му се отдава на нездравословен и заседнал начин на живот, отколкото на възрастта. Затова и се смята за съвременно състояние.
 

Мит 5: Целулит имат само жените:
Грешка: Колкото и невероятно да звучи, цели 10 % от мъжете имат целулит! Но тъй като мастните им клетки са с различна форма от тези на жените и се разтягат по-трудно, целулитът при тях е по-слабо изразен и е съсредоточен предимно в областта на корема и врата.
 

Мит 6: Целулитът може да изчезне с правилната диета
Грешка: Мазнините на целулита са заключени между фибро – съединителна тъкан, която ги защитава от действието на метаболизма. Затова хранителният режим може да подпомогне борбата с целулита, но не и да го заличи.
 

10 мита за целулитаМит 7: Целулит имат само хора с наднормено тегло
Грешка: Целулитът се появява при увреждане на т. нар. „изкуствен мастен слой”. Това е на около 0,1 – 0,5 мм дълбочина под кожата и не засяга мастните слоеве или мускулатурата. Затова целулитът се забелязва най-много при стрегнатите и слаби жени.
 

Мит 8: Антицелулитните продукти са неефективни
Грешка: Съвременните формули съдържат активни съставки, които подобряват кръвоснабдяването на кожата, укрепват стените на кръвоносните съдове и въздействат върху мазнините в депата. Така въпреки че не премахват целулита, значително го прикриват и променят текстурата му. Което подобрява контурите на тялото.
 

Мит 9: Липосукцията премахва целулита.
Грешка: Точно обратното – може да го влоши, тъй като при процедурата се изсмукват мазнините под него и се освобождава място за разпростирането му в по-широка зона. А с отпускането на кожата от възрастта, процесът се задълбочава.
 

Мит 10: Целулитът не е здравословно състояние.

Грешка: Дори да не е заболяване, целулитът може да е знак за множество здравословни проблеми – кръвообръщение, хормонални проблеми, патогенно състояние на тъканите.

Митове като тези са превърнали целулита в популярна и противоречива тема – не само между жените, но и между специалистите. И въпреки че спортът, здравословното хранене, водата и масажите няма да го заличат, включването им в начина ви на живот със сигурност ще се отрази положително на физиката ви. За видим ефект използвайте и подгодящи антицелулитни продукти.

  

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.