10 съвета при избора на дневен крем за лятото

Дневният крем е задължителен продукт в грижите за кожата на лицето след 25-годишна възраст. В началото той я хидратира, подхранва и й осигурява съставките, поддържащи блясъка и младежкия й вид. В по-късен етап дневният крем вече е съобразен с нуждите на зрялата кожа, борейки се с отпускането и признаците на стареене.

Малко жени обаче знаят, че освен с възрастта, нуждите на кожата се променят и със смяната на сезоните. Което налага употребата на различен дневен крем през лятото и през зимата. Леката хидратираща текстура за топлото време може да не е достатъчно подхранваща и насищаща за по-студения климат. От друга страна, по-плътната и обогатена формула за зимата действа като щит, пречейки на пълноценното функциониране на порите през лятото.

 

Ето какво трябва да знаете при избора на дневен крем за лятото.

1. Дневният крем за лятото трябва да бъде подбран спред типа и възрастта на кожата.

Ефектът и съставките, които съдържа продукт за зряла кожа, могат да навредят на младата, а онези за млада кожа – ще са неефективни към нуждите на зрялата.

 

2. Дневният крем за лятото трябва да е с лека и хидратираща формула, най-добре на водна основа, която се абсорбира бързо и не запушва порите.

 

3. Дневният крем за лятото за нормална и суха кожа трябва да съдържа естествени за кожата хидратиращи съставки като алое вера, масло от ший (или други растителни масла), зехтин, които регенерират клетките и поддържат липидния баланс.

 

4. Дневният крем за лятото за мазна кожа трябва да е с матиращ ефект – през лятото естественото омазняване на кожата се увеличава и Т – зоната става особено изразителна.

 

5. Дневният крем за лятото за проблемна и чувствителна кожа трябва да е некомедогенен (отбелязано на етикета) и да съдържа успокояващи раздразненията съставки.

 

6. Дневният крем за лятото, подходящ за всички видове кожа, съдържа растителни пептиди, чието мощно действие стимулира кожата да произвежда повече колаген. По-този начин тя става по-плътна и по-здрава, бръчките се заличават, а тъмните кръгове изслветляват.

 

7. Дневният крем за лятото може да има тонирана формула, за да замества употребата на фон дьо тен, който задушава кожата на лицето и запушва порите.

 

8. Дневният крем за лятото трябва да съдържа антиоксиданти – витамини А, С и Е. Те препдазват кожата от свободните радикали в околната среда и поддържат пигментацията в норма.

 

9. Дневният крем за лятото трябва да съдържа фотозащита - SPF 15 е приемлив вариант, но ако прекарвате повече време на открито избирайте SPF 30. Върху него нанасяйте специализиран слънцезащитен продукт.

 

10. Дневният крем за лятото не трябва да съдържа по-висок от SPF 15, ако кожата ви е склонна към топлинни обриви. С нарастване на фотозащитния фактор се увеличава количеството активни съставки, като по този начин може да се получи нежелана кожна реакция под въздействие на слънцето.

 

 


 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.