10 съвета за красива коса през лятото

Подобно на кожата, за да бъде красива и блестяща през лятото, косата също се нуждае от специални грижи. Слънчевите лъчи проникват дълбоко в структурата на косъма, увреждат целостта му, изсушават го и отнемат естествените му защитни протеини. Така в края на лятото тя изглежда безформена, безжизнена, изгубила блясък и здравина.

Приемът на много течности и здравословният хранителен режим могат да допринасят за благосъстоянието на косата, но това не е достатъчно. Трябва да я хидратирате, подхранвате и защитавате и външно.

Ето кои са 10-те най-важни съвета за красива коса през лятото.
1. Носете шапка и дръжте косата си вързана.

Така ще избегнете продължителното и цялостно излагане на косата на слънце, както и заплитането на краищата, което води до накъсване и увреждане на косъма.

2. При миене на косата използвайте балсам и маска.

Подбирайте ги според особеностите на косата си. Те ще възстановят влагата в косъма и ще заздравят кутикула.

3. За финал изплаквайте косата с хладка, дори студена вода.

Тя ще запечата влагата в косъма и ще задържи подхранващите съставки от продуктите в дълбочина.

4. Преди плуване не мийте косата с шампоан, а вместо това нанасяйте балсам без отмиване.

Шампоанът ще отмие всички естествени мазнини, защитаващи косъма от хлора и солта във водата, докато балсамът ще запази влагата и ще подсили защитата. За максимална защита носете плувна шапка.

5. Веднъж седмично правете дълбокоподхранваща маска на косата.

Използвайте природни съставки, най-вече растителни масла, които омекотяват и приглаждат косъма, набавяйки му жизненоважни хранителни компоненти.

6. Забравете за топлинното стилизиране.

Сешоарът, пресата и машата не само изтощават косата, но и допринасят за дехидратирането и отслабването на косъма. Ако все пак е наложително, използвайте продукт с термо защита. Иначе я оставяйте да изсъхне естествено.
 

7. Контролирайте омазняването на скалпа.

Под въздействие на топлината мастните жлези произвеждат повече себум. В комбинация с изпотяването се оформя тежък и мазен филтър, задушаващ косъма. По-честото миене на косата ще регулира секрецията, но подберете шампоан с по-лека формула и обогатен с натурални съставки с абсорбиращо действие.

8. Подстригвайте краищата.

Редовното подстригване на краищата ще поддържа косата оформена и ще контролира цъфтежите. В противен случай те ще се разпространят по дължината на кичура и ще направят косъма по уязвим.

9. Разресвайте често косата.

Така ще предотвратите заплитането и ще разнесете мазнините по дължината на косъма, което ще го подхрани по естествен начин. Освен това ще стимулирате кръвообръщението на скалпа и ще насочите повече кръв към корените.

10. Използвайте специализирани слънцезащитни продукти за коса.

Съдържащите се в тях филтри срещу вредните UVA / UVB лъчи, образуват защитен слой около косъма, за да го предпазят от увреждане, а специални активни съставки го поддържат подхранен и хидратиран.

 

Косата е сред най-отличителните черти на женската идентичност. И ако искате да я запазите красива и здрава не забравяйте да взимате нужните защитни мерки при всяка среща със слънцето и морето.
 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.