10 съвета за поддържане на боядисана коса

След като сте прекарали цяла вечност във фризьорския салон или успешно сте се боядисали сами вкъщи, съвсем естествено е да искате изразходваните усилия и средства да се оправдаят за по-дълго време. Със следващите 10 съвета за поддържане на боядисана коса желанието ви ще стане реалност.

Техники за поддържане на цвета на боядисана коса

Само специализирани продукти за боядисана коса. Боядисаната коса изисква употребата на шампоан и балсам със специална формула. Тя обикновено е обогатена със силикони, които засилват яркостта на пигмента, както и с натурални съставки като нар например, които фиксират цвета, поддържат блясъка и ги запазват по-дълго време. В тези продукти липсват обичайните сулфати, които разграждат боята.

Маска веднъж седмично. Химикалите в боите правят косъма порест, което предизвиква по-силно изсушаване и ускорява избледняването. Затова е препоръчително веднъж седмично боядисаната коса да се подхранва с маска, за предпочитане съдържаща природни екстракти за фиксиране на цвета. За повече ефективност оставете да подейства 10 минути под шапка за баня и изплакнете с хладка вода.

Защита от слънцето. Нанасяйте слънцезащитен лосион или балсам за коса преди излагане на слънце и носете шапка. Ултравиолетовите лъчи проникват в кутикула на косъма и предизвикват окисляване или избеляване на цвета. Така косата изглежда безжизнена и избледняла.

По-рядко миене на косата. Избягвайте прекалено честото миене (2-3 пъти седмично е достатъчно) и се придържайте към по-хладка, почти студена струя при изплакване. Водата, особено топлата вода, е основната причина за отмиване на цвета. В комбинация с шампоана, пагубният ефект върху боята е гарантиран.

По-малко нагряване. Топлинното третиране със сешоар и други стилизиращи уреди изсушава и уврежда структурата на косъма, което се отразява и на цвета. Затова е проепоръчително да оставяте косата да съхне естествено, а ако все пак се аналаг термична обработка, използвайте защитен спрей и по-хладка струя.

С шапка в басейна. Хлорът във водата взаимодейства с химикалите в боята и ги разгражда. Така цветът избледнява. Затова нанасяйте защитен лосион или олио преди плуване и носете плувна шапка.

И няколко домашни рецепти:

    Техники за поддържане на боядисана коса
  • Лайка за запазване на русия цвят. Тази естествена природна съставка придава блясък и фин оттенък на руси и светлокафяви коси. Сварете чаша много силен чай отлайка, охладете го до поносима температура, изплакнете с него косата и я разрешете. Оставете да подейства 20 минути и измийте с шампоан за боядисана коса. 
  • Соев сос за подсилване на кафявия цвят. Той съдържа белтъчини за подсилване и кафяв пигмент за повече елегантност и блясък. Смесете ½ чаша оцет с ¼ чаша соев сос, изплакнете косата с разтвора и оставете да действа 20 минути. Измийте добре с шампоан за боядисана коса.
  • Орехи за запазване на черния цвят. Придават блясък и наситеност на черна и тъмнокестенява коса. Сварете една чаша натрошени орехи в една чаша вода. Прецедете и изплакнете косата с течността. Изчакайте 30 минути и измийте с шампоан за боядисана коса.
  • Изплакване с газирана вода. Чешмяната вода съдържа хлор и магнезий, които се натрупват върху косата и карат цвета да избелява. Затова за финал на процедурата по измиване, изплаквайте с газирана вода, която разгражда тези вещества.

Поддържането на боядисаната коса изисква няколко основни промени в обичайния разкрасителен ритуал. Но с последователното им изпълнение и подходящата козметична линия, цветът ви ще бъде бляскав и ярък като в началото седмица след седмица до следващото боядисване.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.