10 тайни за хидратация на тялото

хидратацияКожата е най-големият орган от човешкото тяло, съдържащ над 70 % вода. Тази вода й е необходима не само, за да функционира пълноценно като защитен механизъм на организма, но и за да изглежда добре.

Под въздействие на множество фактори обаче тялото ежедневно губи определени количества от естествените си водни запаси. И ако не бъдат възстановени, тези загуби се отразяват не само на здравето, но и на състоянието на кожата.

Следващите 10 тайни за хидратация на тялото ще ви помогнат да поддържате хидробаланса на организма в норма – както вътрешно, така й външно.

1. Пийте минимум 2 л. вода дневно. Дехидратацията на организма проличава най-напред върху кожата - тя губи цвят, блясък и еластичност. За свежест и сияен тен започвайте деня с чаша вода (сънят също дехидратира), старайте се да пиете по 200 мл вода на всеки час през деня, дори до чашата с кафе поставяйте чаша вода.

2. Хранете се здравословно и балансирано. Консумирането на сочни пресни плодове и зеленчуци, е чудесен начин за вътрешна хидратация. Препоръчваме ви диня, грейпфрут, краставици, целина, марули, спанак, ягоди, тиквички и домати, които освен ценни витамини и минерали, съдържат над 90 % вода.

3. Ограничете вредните навици. Цигарите, алкохолът и недоспиването изсушават кожата, а подсладените газирани напитки, кафето и чаят действат диуретично, т.е. оставят организма без течности. Затова контролирайте приема им и ги заменете с нещо по-полезно.

4. Защитавайте кожата от околната среда. Слънцето, свободните радикали и екстремните температури увреждат кожата и я дехидратират. Затова е добре да ограничите контакта с тях и да я защитавате с козметични продукти, съдържащи витамин С, антиоксиданти, фотозащитен фактор и хидратиращи съставки.

5. Къпете се бързо и с хладка вода. Продължителните горещи душове отмиват естествените мазнини и предпазния слой, задържащ влагата. За да намалите този хидратацияпроцес, заъвършвайте къпането със студен душ.

6. Внимавайте със сапуна. Много сапуни съдържат съставки, които допълнително изсушават кожата. Затова подбирайте такива, обогатени с природни масла (от ший, нар, лимонова трева, бадемово масло, растителни екстракти) и образуващи нежна почистваща пяна, или душ - гелове с хидратираща формула.

7. Попивайте кожата нежно и не напълно. Интензивното търкане с кърпата уврежда епидермиса и сваля последните защитни мазнини. По-добре попивайте тялото повърхностно с леки порупвания и оставяйте да изсъхне от самосебе си.

8. Хидратирайте. За да запечатате абсорбираната в клетките вода от душа, веднага след баня нанасяйте хидратиращ продукт за тяло върху още влажна кожа. Съсредоточете се върху склонните към изсушаване зони като колене, лакти, гърди и корем. Тази процедура е особено важна след излагане на слънце.

9. Ексфолирайте. Отстраняването на мъртвите клетки от кожата на тялото веднъж седмично позволява на водата и хидратиращите продукти да проникнат в дълбочина и да се запазят по-дълго. През останалите дни използвайте гъба луфа за изглаждане на епидермиса и стимулиране на кръвообръщението.

10. Подбирайте продуктите разумно. Съобразяайте текстурата (лосион, мляко или крем за тяло) според кожата си. Добре е формулите да са на водна основа, да съдържат хидратиращи природни съставки (жожоба, семена от грозде, какао, цитруси) и хиалуронова киселина. Сменяйте продуктите през сезоните, тъй като през зимата кожата се нуждае от повече хидратация.

Основната тайна за красива и хидратирана кожа е постоянството. Спазвайте стриктно горните съвети, спортувайте редовно и спете минимум 8 часа на нощ. Така ще снабдявате тялото си с нужното количество вода и жизнени сили, за да се справя с ежедневните стресови за организма фактори.
 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.