10 трика за перфектни стъпала

Всяка жена иска да има перфектни стъпала, които гордо да демонстрира в сезона на сандалите и джапанките. Но и всяка жена рано или късно става жертва на проблемите, предизвикани от всекидневно ходене с неудобни обувки, дефицит на важни витамини и минерали, дори стрес и бременност.

Поддържането на педикюра и облекчаването на умората са само част от решението. Предлагаме ви цели 10 трика за перфектни стъпала.

1. Всеки ден вдигайте краката на високо поне за 15 минути.
Така ще позволите на натрупалата се през деня кръв в крайниците да се раздижи и ще облекчите умората и подуването.

2. Правете релаксираща вана на стъпалата.
В съд с топла вода сипете няколко капки ментово масло и няколко капки лавандула. Тези съставки ще облекчат умората и подпухването. Накиснете стъпалата за около 15 минути и попийте с хавлия.

3. Поддържайте изрядна хигиена.
Всеки ден мийте стъпалата с хладка вода и сапун. Подсушавайте прецизно, защото остатъчната влага може да предизвика гъбички.

 4. При къпане търкайте стъпалата с пемза.
Съсредоточавайте се върху петите и зоната на пръстите, където се събират най-много мъртви кожни клетки. Ако имате мазоли, третирайте със салицилова киселина и повече хидратация в зоната.

5. Ходете боси. В тревата или на плажа.
Това е ефектен начин за стимуиране на кръвообръщението, за гъвкавост на пръстите и за укрепване на мускулите.

6. Подбирайте обувките правилно.
Кракът ви трябва да се чувства комфортно във всяка обувка, която носите. Съобразявайте се с климата, дейностите си и особеностите на стъпалата си. Не носете равни подметки, ако имате дюстабан, нито прекалено тесни модели, ако кракът ви е широк.

7. При напукани пети използвайте природни средства.
Намачкан банан, мед или масло от авокадо действат изключително омекотяващо, изглаждащо и подхранващо.

8. Вазелинът е чудесно средство за омекотяване и хидратация.
Намазвайте стъпалата си всяка вечер преди лягане и обувайте памучни чорапки

9. Поддържайте педикюра си.
Преди процедура накисвайте стъпалата в топла вода с морска сол. Използвайте безацетонов лакочистител за отстраняване на стария лак. Веднъж седмично прибирайте кожичките и редовно подрязвайте ноктите. При лакиране задължително нанасяйте безцветна база, а за дълготрайност – топ лак.

10. Всеки ден нанасяйте крем за стъпала с омекотяващо действие.
Концентрирайте се върху загрубелите участъци и не пропускайте кожата между пръстите. Масажните движени ще ускорят попиването и ще засилят кръвообръщението. Изчакайте с обуването на чорапи, за да не се образува влага.

Подходящи продукти за грижа за стъпалата от АРОМА:

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.