5 грешки, които съсипват косата ни

 

5 грешки, които съсипват косата ни

Хигиена

Измиването e основната част от грижата за нашите коси. Но това съвсем не означава, че не допускаме грешки при изпълняването на тази рутина.

Мнозина от нас подценяват съществуването на понятие като “най-подходящ момент за измиване”, измивайки косите си ежедневно без да има реална нужда от това. Ако се използва по-често от необходимото, безобидният шампоан също се превръща в заплаха за косата, тъй като отнема нейната естествена защита- себума.

Други, пък пропускат измиването на косата след употребата на стилизанти или след дейности, провокиращи обилно изпотяване. В резултат на това, се натрупват замърсители, които застрашават здравето на скалпа, а от там и благосъстоянието на косата.

В добавка към неумението да улавяме правилният момент за измиване, често не успяваме да открием и най-подходящият шампоан. А за целта е нужно само да се вгледаме в косата си и установим какъв тип е тя и дали има някакви по-специфични особености - боядисана, с пърхот и т.н.

Стилизиране

Изправянето с преса, както и къдренето с маша излагат косата на изключително високи температури, които са сериозно предизвикателство дори за силната и здрава коса. Този тип процедури не бива да се превръщат в ежедневие, а жените с тънки или изтощени коси трябва да подхождат с особено внимание към тях.

Преди да пристъпим към топлинно стилизиране е редно да оценим състоянието на своята коса и способността ѝ да издържи подобно изпитание. След което е нужно да я обгърнем със слой качествена термозащитна козметика, да настроим уреда на възможно най-безопасна температура (здравият косъм започва да гори при около 230 C) и да вложим цялата си сръчност, с цел да намалим продължителността на негативното въздействие.

Никога не бива да къдрим или изправяме косата си, докато е мокра, защото тогава тя е в пъти по-уязвима. Опасно е и да впръскваме фиксиращ лак преди процедурата, тъй като съдържащият се в него алкохол също ще започне да гори.

Химическо третиране

Въпреки сериозният напредък на козметиката и фризьорството, все още съществуват твърде агресивни за косата, процедури като например перманентното къдрене. Използваните при процедурата химикали, нарушават обвивката на косъма и прекъсват дисулфидните връзки във вътрешността му, обричайки го на сериозна увреда.

Ако все пак решим да рискуваме в името на добре оформените и трайни къдрици е препоръчително да се доверим на опитен фризьор, да си осигурим надеждна специализирана грижа за възстановяване на косата и да не предприемаме промяна на цвета ѝ в следващите десетина дни, за да не я натоварим допълнително.

Хранене

Понякога, увлечени от желанието си да имаме стройна фигура, забравяме, че тялото ни, а в това число и косата, има нужда от редовно и пълноценно хранене, за да бъде в добро здраве. Когато в организма настъпи недостиг на хранителни вещества, стартира спасително преразпределение на наличните ресурси. Така, жизненоважните органи биват снабдени с храна за сметка на косата, която постепенно се изтощава и започва да пада. Освен да спазваме здравословен диетичен режим, винаги е добра идея да поднесем допълнителна порция нутриенти на косите си с помощта на подхранващ балсам.

Здраве

Не на последно място не бива да подценяваме и неразривната връзка между състоянието на косата и здравето на целия организъм. Пренебрегването на тревожните сигнали, подавани от тялото ни, както и честото нервно напрежение и боледуване, нарушават нашата имунна защита и хормонален баланс. А тази вътрешна дисхармония е неплодородна почва за израстването на силна и красива коса.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.