5 мита за избелване на зъбите

В последните години избелването на зъбите се превърна в своеобразна модна тенденция. Особено под влияние на телевизионните реклами за ослепително бели усмивки, които просто подканват зрителя да опита всяка възможност. Но истината е, че избелването на зъбите е сложен и продължителен процес, съпътстван от толкова много погрешни схващания, които могат да ви накарат дори да се откажете от процедурата. Ето кои са 5-те най-популярни мита за избелването на зъбите и истината за тях.

Избелване на зъбите
Мит 1: Избелването на зъбите е болезнено и уврежда емайла

Всички процедури за избелване на зъбите са относително безвредни и безболезнени, стига да се прилагат правилно и в допустимите пропорции на използваното средство. За да се избегне дразнене на венците и увреждане на емайла в професионални условия, зъболекарите използват одобрен от Световната асоциация гел като защитна бариера. И все пак най-щадящото и безвредно си остава ползването на паста за зъби с ниска абразивност, но високо почистващо действие.

Мит 2: Химическото избелване на зъбите се прави с лазер

Това е много разпространено, но погрешно схващане, произлизащо главно от факта, че при процедурата се използва лъч синя светлина. Всъщност това е UV-светлина, която се използва за по-лесно разграждане на водородния пероксид – веществото, използвано за избелване. При разграждане кислородът се изпарява, а пероксидните молекули оксидират пигментите по емайла и ги обезцветяват като по този начин придават бляскав ефект на зъба.

Мит 3: Зъбите се избелват равномерно

Истината е, че всеки зъб реагира различно на съответната избелваща процедура – някои веднага се повлияват от избелващите агенти, а при други отнема повече време. Пожълтелите зъби, например, се избелват по-лесно от сивите, а пломбите, коронките и протезите избеляват доста минимално. Така цялостният резултат поне при първоначална процедура е неравномерен.

Мит 4: Избелването на зъбите в професионални условия е по-ефективно от избелването на зъбите у дома

Двата типа процедури дават сходни резултати. В повечето случаи разликата се свежда до време и пари. Избелването в професионални условия може да се постигне само за ден, но с инвестицията на голяма сума и известна доза дискомфорт. Избелването в домашни условия отнема повече време, но с постоянство, спазване на правилна устна хигиена и използване на подходяща паста за зъби, резултатите са видими в рамките на няколко седмици. При това без странични ефекти.

Мит 5: Всички продукти за избелване на зъбите са еднакви

Всяко средство за избелване на зъбите (пасти, гелове, ленти, смеси, води и разтвори) има различна избелваща формула, чиято степен на ефективност също варира. Особено щадящи към венците и зъбния емайл са избелващите пасти за зъби с неабразивна формула. Освен, че съдържат високоефективни активни съставки за разграждане на плаката, налепите и тъмните петна, те са обогатени с микрополиращи частици за допълнителен блясък и със специализирани съставки за допънителна защита на емайла.

Зъбите могат да променят цвета си по много причини – генетична обусловеност, хранителни навици и оцветяващи вещества (газирани напитки, кафе, чай, никотин), прекомерна употреба на флуорид, остаряване на пломбата. За щастие, вече същестуват множество процедури за избелване на зъбите вътрешно и външно, а благодарение на пастите за зъби с избелваща формула, можете да поддържате резултата по-дълго! Така че не робувайте на предразсъдъци, а изберете най-приемливия за вас вариант и озарете всички с ослепително бялата си усмивка.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.