5 причини да ходим боси през лятото

Земята - нашият корен

Всичко във вселената ни е енергия - това, което виждаме около себе си, ние самите, земята, върху която стъпваме. Макар и неволно, често създаваме блокажи за плавното протичане на тази енергия. Един от тях са обувките, които ежедневно носим. Веднага щом ги свалим и положим крака върху естествена настилка - трева, почва, пясък, ние влизаме в контакт със земята и започваме да черпим от нейната сила. И това съвсем не е фантазия, а обикновена физика. Приемайки и давайки, ние възстановяваме баланса в организма си. Чувстваме се дълбоко свързани със земята, сигурни и стабилни.

5 причини да ходим боси през лятото

Фонтан на младостта

Човешкият организъм е подложен на ежедневното унищожително въздействие на нестабилни атоми и молекули, които окисляват клетките ни и катализират тяхното стареене. За щастие, земната повърхност е един от най-мощните антиоксиданти. И когато стъпваме боси по нея, тя извлича свободните радикали от телата ни, благодарение на своя електричен заряд. Така всяка разходка на бос крак се превръща в анти-ейдж терапия, която поддържа младостта на организма и заедно с това го предпазва от сериозни заболявания.

Позитивно настроение

Голите стъпала осигуряват по-добра опора и баланс на тялото, което ни позволява да държим гръбначният си стълб изправен без усилие. Освен че ни спестява болката в областта на кръста и раменете, правилната стойка повишава значително и настроението ни. Научни експерименти са доказали двупосочната зависимост между мозъка и тялото. Ето защо би било достатъчно да походим боси с неволно изпъчени гърди, за да прогоним тъгата и да се почувстваме отново уверени в себе си. Не само стройната осанка, но и допирът до затоплената от лятното слънце, земя действа като естествен антидепресант. А лекотата, с която се движим, когато сме боси ни припомня детската безгрижност и свобода.

Комфорт за стъпалата

Разголим ли стъпалата си, те бързо забравят за превърналия се в ежедневие, дискомфорт. Изчезват болката и умората, а също и травматичните кожни мехури и уплътнения, причинени от съприкосновението на деликатната кожа с груби материи. Ходилата ни се избавят и от гъбичките, за които знаем, че предпочитат тъмна, топла и влажна среда. Точно такава, каквато обикновено създават чорапите и обувките ни. Невъзпрепятствани да достигнат кожата, слънчевите лъчи оказват допълнително антимикотично действие. А когато разходката ни е по плажа, морският пясък нежно ексфолира стъпалата ни. Въпреки, че докато стъпват боси краката се радват на чудесно здраве, те понякога имат нужда и от допълнителна козметична грижа, която да заглади и омекоти лесно загрубяващата кожа в областта на петите.

Здраве за целия организъм

Когато ходим боси, стъпалата ни биват масажирани от земната повърхност. Според китайската народна медицина, всеки човешки орган има своя проекция върху ходилата. И масажирайки тях, оказваме влияние върху съответния орган, система или цялото тяло. Поради дистанционното си въздействие върху вътрешните органи, превърналата се в рефлексотерапия, разходка на бос крак е чудесно решение за случаите, в които директният подход е противопоказен. Тя действа общоукрепващо и тонизиращо; подпомага клетъчното хранене и дишане; активизира кръвообръщението и решава проблема с вечно студените долни крайници.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.