5 съвета за задравословно хранене на децата

Възрастта от 3 до 7 години е особено подходяща за създаване на здравословен модел на хранене, тъй като децата подражават на възрастните и са в период на изграждане на своите хранителните навици.

Храненето на детето в повечето случаи е един от основните проблеми при отглеждането му. За да се уверите, че детето ви поема необходимите храни, трябва да го храните всеки ден с продукти от следните пет групи: 

  • Зеленчуци - Най-полезните зеленчуци са пресните зелнчуци. Поднесени по подходящ начин, те са незаменим източник на витамини и фибри. Едни от най-полезните са: чесън, лук, моркови, чушки, броколи, спанак, зелени листа на зеленчуци, картофи.
  • Протеини - децата се нуждаят от известно количество на ден, за да растат и да са здрави. Помагат им да се чувстват сити. Въпреки това, не е хубаво да се прекалява с тях. Протеини има в крехко месо, риба, яйца, ядки, бобови растения.
  • Пълнозърнестите храни – тези продукти са по-добри от рафинираните. Каква е разликата? Един пример: Пълнозърнестият хляб е направен от брашно от цели пшеничени зърна, а белият хляб – не. В групата „зърнени храни” влизат хляба, зърнените закуски, ориз, спагети и паста.
  • Млечни продукти - Млякото е било предпочитана храна за вашето дете за дълъг период от време. Ако не желае вече да приема мляко в течната му форма, давайте му други млечни продукти. Млечните продукти запазват хранителните и биологичните свойства на самото мляко: високо съдържание на пълноценни белтъчини и мазнини, витаминен минерален състав и добро усвояване. Такива са: сметана, сирене, кашкавал.
  • Плодове - да се ядат плодове следва да се изгради именно в детска възраст и за това трябва да се положат системни усилия. Според цвета на дадена група плодове, можете да разберете за много за полезните им свойства за организма. Червените са антиоксиданти, жълтите са свързани с междуклетъчната обмяна на витамини и минерали, зелените са свързани с добрата обмяна и очистване на организма.

Дали детето ви ще се храни здравословно и ще придобие здрави навици зависи само и единствено от вас!

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.