5 трика за миене на детските зъбки

Как да мием детските зъбки

Миенето на зъбите е основен хигиенен навик, който трябва да започне още в най-ранно детство, с появата на първото зъбче. За съжаление, много малчугани не посрещат идеята с ентусиазъм и тя се превръща в поредното предизвикателство за родителите, точно както къпането и храненето. С малко изобретателност обаче, миенето на зъбките може да стане още една забавна и полезна дейност в ежедневието на децата. Предлагаме ви 5 трика, които да приложите още днес.

Съчинете увлекателна история

Понякога децата се нуждаят от „реална“ случка, за да разберат колко важно е дадено нещо, в случая миенето на зъбките. Сещате ли се за книжката „Пук и Чук“, в която две лоши човечета си строят къщички в зъбките на момченце, което не ги мие? Разкажете тази история на децата или още по-добре, потърсете книжката и им я прочетете. Вероятно ще повярват.

Превърнете миенето на зъбките в игра

Съчетанието на полезното с приятното може значително да намали дискомфорта у децата като ги постави в позната за тях среда. „Поканете“ любимата плюшена играчка или кукла да вземе участие в ритуала като освен своите зъбки, детето измие и нейните. 

Разиграйте сценка. Нека в нея четката е супергерой, спасяващ зъбките от нашественици (хранителни остатъци, плака, бактерии). Или пък я представете като весело локомотивче, което се придвижва по зъбките с големи кръгообразни движения (в синхрон с подходящо „озвучаване“).

Давайте личен пример

Виждайки, че родителите им също мият зъбките си, децата се впускат в начинанието с по-голяма готовност. За да ги насочвате как точно да го правят, заставайте заедно пред огледалото и с леки въртеливи движения плъзгайте четката по зъбите като същевременно правите широки гримаси, така че децата да виждат ясно действията ви. Правете го и самостоятелно, но пред тях. Възползвайте се от склонността им да ви подражават. Нека виждат как използвате четката, пастата, водата за уста и конеца за почистване на междузъбните пространства.

Преговаряйте за награда

Децата обичат да получават подаръци, особено ако знаят, че са си ги заслужили. Затова можете да опитате да ги прилъжете, като им обещаете, че ако мият зъбките си сутрин и вечер по 2 минути, ще получат нещо, което харесват или отдавна искат. Или пък ще получат десерт или допълнителен бонбон, ако след това си измият зъбките. А ако имате повече от едно дете, бихте могли да превърнете миенето на зъбките в състезание като за всяка процедура ги „награждавате“ с нещо символично, така че да могат да сравняват постиженията си. И да се мотивират.

Изкушете ги да си избират

Позволете на децата сами да изберат четката и пастата си за зъби. Не случайно детските „инструменти“ за дентална хигиена са толкова многообразни и дори оригинални в дизайна. Колкото по-ярки и атрактивни са първите и по-вкусни вторите, толкова по-голямо ще е желанието на децата да ги използват. Да не забравяме, че формулата на детските пасти за зъби, е съобразена с тяхната възраст – без захар, с любими плодови вкусове, с намалено или без съдържание на флуор и разбира се атрактивна и цветна опаковка със забавен герой. Така че заведете детето на пазар и му дайте възможност за избор. И още с прибирането го насърчете да ги изпробва.

Накрая, ще ви напомним, че колкото и крехки да са, децата са много хитри в поведението си, особено когато не искат да направят нещо. И много лесно могат да разконспирират намеренията на родителите си, колкото и умело прикрити да са. Разковничето в случая е да не се отказвате, а просто да намерите трик, който работи за вашите малчугани.  Ще се радваме да споделите своите трикове.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.