5 златни правила за перфектен маникюр

Не е нужно да предвиждаме месечен бюджет за салон за разкрасяване, за да поддържаме перфектен маникюр. Можем да го постигаме и сами, в домашни условия, с помощта на няколко златни правила и малко въображение. Да видим кои са топ 5 съветите на специалистите, благодарение на които винаги ще се гордеем с перфектен маникюр.

5 златни правила за перфектен маникюр

Първо златно правило за перфектен маникюр:

Да поддържаме ноктите къси и добре оформени.

Орловите нокти не са на мода. А освен че изглеждат неестетично, пречат в изпълнението на ежедневните дейности. Затова е добре поне веднъж седмично да ги оформяме със стъклена пила за нокти, като се стараем да добием квадратна форма със заоблени ръбчета. Препоръчително е движението на пилата да се извършва в една посока, тъй като в противен случай можем да нарушим целостта на слоевете, изграждащи нокъта и така да предизвикаме лющене и нацепване.

Второ златно правило за перфектен маникюр:

Да не гризем ноктите и кожичките.

Този изключително вреден навик не само пречи да поддържаме хубав маникюр, но може да ни навлече здравословни проблеми. От една страна бактериите по ноктите и ръцете, с които имаме досег в ежедневието, лесно могат да попаднат в организма и да причинят редица неразположения. От друга – агревисното действие на зъбите наранява кутикулите и живеца и не рядко се стига до възппаление или инфекция. Системното гризане на ноктите пък може да причини трайна деформация на нокътната плочка.

Трето златно правило за перфектен маникюр:

Да не режем, а да избутваме кожичките.

Рязането на кожичките около ноктите е изключително грешен навик. Освен че това стимулира растежа им и придава неестетически вид на ноктите, кожичките са източник на така необходимите за нокътната плочка естествени мазнини, които я поддържат здрава и бляскава, и подпомагат задържането на лаковото или гелово покритие. Затова специалистите препоръчват като втора стъпка при оформяне на ноктите да отделяме време и за кожичките.

Четвърто златно правило за перфектен маникюр:

Винаги да следваме трите стъпки в лакирането на ноктите.

Изключително важно за здравината и състоянието на ноктите е да ги защитаваме с безцветно базово покритие преди нанасяне на цвета. По този начин ще поставим своеобразна изолация върху нокътната плочка и ще попречим на пигментите и химикалите в лака да я увредят и отслабят. Добре е да нанасяме цвета на тънки слоеве (два са достатъчни), иначе рискуваме да задушим нокъта или да направим маникюра по-крехък. За блясък и дълготрайност е препоръчително винаги за финал да нанасяме един слой топ лак.

Пето златно правило за перфектен маникюр:

Да подхранваме и хидртаираме ръцете и ноктите си.

Особено важно условие за доброто здраве на кожата и ноктите е няколко пъти дневно, особено след миене, да нанасяме специализиран продукт – лосион за ръце и нокти,  хидратиращ или подхранващ крем. Формулата с антиоксидантни (череша, пъпеш, витамин Е), омекотяващи (масло от ший, глицерин, кокосово масло) и облекчаващи (алое вера, Д-пантенол) съставки ще възстанови клетъчните липси, хидролипидния баланс и еластичността на кожата, ще я защити от външни агресори, ще ексфолира мъртвите клетки, ще изсветли пигментните петна и ще заздрави ноктите.

Без значение дали сме любители на ярки, класически или неутрални нюанси, ако се грижим правилно за ръцете и ноктите си, дори без лак ще изглеждат красиви, нежни и любящи. Защото поддържаните ръце с перфектен маникюр винаги правят добро впечатление.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.