6 съвета за справяне с чувствителните зъби

6 съвета за справяне с чувствителни зъби

Чувствителните зъби са често срещан проблем, причиняващ сериозен дискомфорт в ежедневието, особено осезаемо това се появява като проблем през лятото – сезонът на сладоледа и разхладителните напитки. Проявява се с внезапна тръпнеща или пулсираща болка при консумация на топли, студени, кисели или сладки храни и напитки и дори при поемане на студен въздух през устата. И въпреки че няма радикално решение на състоянието, съществуват начини, с които осезаемо можем да намалим чувствителността на зъбите, така че те да не пречат на обичайните ни навици.

Чувствителността на зъбите обикновено е резултат от износване на емайла на зъбите или на обвивката на корените им (които служат като защита срещу външните фактори). Така, дентинът, набразден с множество миниатюрни каналчета, през които преминават чувствителни нервни оконачания, остава открит и реагира на всеки дразнител. Как можем да се намалим чувствителността на зъбите и  болката, предизвикана от това?

Използвайте четка за зъби с меки влакна

Използването на неподходяща четка за зъби уврежда емайла и ускорява износването му. А при отдръпване на венеца (естествен процес с напредването на възрастта), дентинът става дори по-уязвим от действието на четката. Затова използвайте четка с най-меките влакна – Extra Soft.

Променете техниката на миене на зъбите

Агресивното търкане само ще ви причини болка и ще предизвика нови поражения върху емайла. А ако венецът вече се е отдръпнал или някъде костта се е стопила, то коренът (или част от него) вероятно е на показ и при миене търкате защитната му обвивка. Затова упражнявайте минимален натиск - доказано, той дори е по-ефективен в почистването.

Избягвайте консумацията на храни и напитки с киселинен състав

(газирано, цитруси, кисели краставички, оцет...). Киселините са вредни за емайла на зъбите, тъй като подпомагат разграждането му. Ако все пак не можете да им устоите, превърнете в навик миенето на зъбите - не по-рано от 20 минути след това (в противен случай може да ускорите разграждането на емайла).

Пийте студените и топлите напитки през сламка

Така ще избегнете прекия контакт на течността със зъбите и ще можете да се насладите пълноценно на питието си. По същия начин можете да пиете и цитрусовите или газирани напитка.

Спрете скърцането със зъби

Някои го правят в моменти на стрес, други – по време на сън. И в двата случая това уврежда зъбния емайл и повишава чувствителността. Опитайте с техники за успокоение, хоби или просто смяна на позицията на сън.

Използвайте паста за чувстителни зъби – с флуор или хомеопатична

Употребата на специализирани формули за чувствителни зъби е препоръчително условие не само при наличие на конкретния проблем, но и за профилактика. Те съдържат активни съставки, включително минерали, които попълват празнините в емайла и изграждат бариера между дентина и външната среда, като по този начин намаляват свръхчувствителността и възстановяват минерализацията. За максимален ефект комбинирайте миенето на зъбите с вода за уста.

Чувствителните зъби са проблем, който не бива да остава пренебрегнат, тъй като може да доведе до по-сериозни състояния. Ако въпреки всичките ви опити няма резултат, консултирайте се със зъболекар.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.