7-дневна програма за дехидратирана кожа

Важно е да знаете, че дехидратираната кожа не е суха кожа. Сухата кожа е основен тип кожа, наблюдаван при недостатъчно производство на себум от мастните жлези. Дехидратираната кожа е резултат от нарушен хидробаланс в организма и няма връзка с мастната секреция, т.е кожата може да бъде едновременно дехидратирана и мазна.

7-дневна програма за дехидратирана кожа

Причините за дехидратация на кожата могат да бъдат както външни (екстремни температури, слънце и UV-лъчи, вятър, неподходяща козметика или неправилни грижи), така и вътрешни (хормонален дисбаланс, медикаментозно лечение, неправилно хранене, недостатъчна консумация на вода и витамини), вследствие на което тенът на кожата губи сияйното си излъчване, бръчките стават по-видими, появяват се груби или възпалени участъци. Ето защо, за възстановяване на хидробаланса на кожата са необходими комплексни грижи – здравословен хранителен режим и хидратиращи козметични продукти, съобразени с вашия тип кожа. А ето как да ги организирате в ефективна 7-дневна програма.

Ден 1: Почистващ ритуал

Започнете и завършете деня с трите основни стъпки в грижите за красива кожа – почистване, тонизиране, хидратиране. Подберете гел/ лосион и тоник с нежна и мека формула, подходяща за вашия тип кожа, която ще премахне натрупаните грим, мръсотия, бактерии и мазнини, ще освежи епидермиса и ще подпомогне усвояването на съставките в хидратанта. След това нанесете дневен или нощен крем, съдържащ активни агенти като алое вера, витамини, растителни масла, които ще задържат влагат в клетките и ще ускорят възстановителния им процес.

Ден 2: Подхранване на кожата – вътрешно и външно

Трите стъпки за красива кожа трябва да се спазват ежедневно – след ставане и преди лягане. Днес обаче можете да направите и маска за допълнително подхранване. Опитайте да изпиете минимум 8 чаши вода за деня, както и да включите повече плодове и зеленчуци в менюто си. Ако сте по-радикално настроени, експериментирайте с еднодневна детоксикираща диета или със здравословни смутита. Избягвайте газираните напитки, шоколада, млечните продукти, бързите храни и алкохола, тъй като се отразяват пагубно не само на фигурата, но и на кожата.

Ден 3: Ексфолиране на кожата

Преди хидратиращата стъпка в ежедневния почистващ ритуал премахнете мъртвите клетки, които допълнително заглушават сийяния блясък на тена. Използвайте подходяща пилинг формула за вашия тип кожа, която нанесете с нежни въртеливи движения. Отмийте с хладка вода, нанесете анти стрес или хидратираща маска за допълнителен ефект и едва тогава хидратирайте кожата с обичайния крем.

Ден 4: Почистване на порите

Вероятно днес ще забележите леко подобрение в плътността и жизнеността на кожата, но за да имат успех грижите ви, трябва да продължите с рутината. След като изпълните първата стъпка от сутрешния ритуал, направете парна баня на лицето, която ще отпуши порите и ще подпомогне почистването им. Тонизирайте с тоник и хидратирайте с подходящ крем (особено добре ще се отрази съдържанието на екстракт от рози в състава). В този ден сменете и калъфките на възглавниците, защото те може да разнасят микроби и мръсотия и много лесно да замърсят почистените пори.

Ден 5: Масаж на кожата на лицето

Един нежен масаж след почистването и тонизирането на лицето ще подобри кръвообръщението на кожата, ще подпомогне заличаването на тъмните кръгове и подпухването около очите, както и абсорбирането на хидратиращите съставки. За максимален ефект използвайте крем с алое вера или с краставица.

Ден 6: Отново ексфолиране и тонизиране на кожата

След приключване на ежедневния сутрешен ритуал е необходимо да премахнете повторно мъртвите клетки, събрани по повърхността на кожата, като по този начин ще почистите много по-лесно и събраните през изминалите дни нечистотии. Тонизирайте лицето с тампон, напоен в розова вода, който ще освежи и тонизира епидермиса. И не забравяйте да наблягате на течностите, плодовете и зеленчуците в менюто си за деня.

Ден 7: Защита на кожата

В последния ден от 7-дневната програма за дехидратирана кожа би трябвало да забележите чувствителна разлика в тонуса, блясъка и жизнеността на лицето си.  Препоръчително е преди излизане да създадете допълнителна защита на кожата, така че да запазите постигнатия хидробаланс

Най-лесният начин да го направите е като нанесете продукт, чиято формула с натурални екстракти (кокосово масло, витамин Е, лимон) поддържа естествения хидролипиден баланс и оптималното ниво на рН на кожата и същевременно предпазва кожата от загуба на влага през целия ден

7-дневната програма за дехидратирана кожа без съмнение е успешен начин да възстановите липсите в клетъчната структура – както вътрешно, така и външно. Но ако след това се върнете към предишния ритъм в начина на живот, всичките ви усилия ще бъдат напразни. Затова направете здравата кожа свой приоритет чрез подходящи козметични продукти и здравословни грижи.

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.