Африкански ритуали за красота

Като естествен резултат от половия подбор, фокусирането върху физическата красота е присъщо на всяко човешко същество. Но това съвсем не означава, че концепцията за красота не притежава различни нюанси в отделните умове или колективното съзнание. В тази връзка, разбиранията, господстващи на Африканския континент могат да се сторят доста необичайни за хората, живеещи в други части на света.

 Африкански ритуали за красота

Например, за нас, европейците, е най-привлекателна женската фигура с правилни пропорции, но според африканците, колкото повече размерът на дупето доминира над останалите части на тялото, толкова по-добре. В днешно време на Черния континент дори се предлагат разкрасяващи продукти, чиято употреба обещава на дамите още по-пищни форми от тези, дадени им от природата.

Мавритания

И докато на повечето места, заоблената фигура е личен стремеж, то в държави като Мавритания жените нямат правото да избират сами външния си вид. Мавританците са напълно обсебени по отношение на килограмите, ала не по начина, който бихме си помислили. Наднорменото (според нас) тегло се счита за истински привлекателно в пределите на африканската държава и поради това момичетата биват угоявани още от ранна детска възраст. В затвора на собствения си дом или настанени в специални ферми, те са принудени да поемат над 10 000 калории дневно, както и животински хормони в продължение на години, само и само, за да се превърнат в желани и конкурентни невести.

Сенегал

В съседен Сенегал, пък съществува друга практика за привличане на мъжкото внимание. Там голяма част от жените се подлагат на болезнено, но въпреки това доброволно, инжектиране на черен пигмент в тъканта, заобикаляща зъбите, тъй като вярват, че черните венци правят усмивката неустоима.

Етиопия

Западният свят разглежда белезите по тялото като неестетични и всячески се стреми да ги премахне. В Етиопия, обаче те са смятани за истинска прелест. Жителите на африканската страна умишлено разраняват участъци от кожата си с помощта на бръснач, след което регулярно ги посипват с пепел, за да не могат да зарастнат правилно и да се покрият с цикатрикси.

Кения

Отвъд южната граница на Етиопия се практикува не по-малко интересен разкрасителен ритуал. Кенийките пробиват ушите си и слагат обици, за да увеличат своята естествена хубост и женско самочувствие. До тук нищо необичайно. Но източникът на красотата не са самите обици, а деформацията, която настъпва след тяхното носене. С течение на времето украшенията се подменят с все по-тежки и достигат цели 3 килограма. А в резултат на тежестта им и гравитацията, меката част на ушите се разтяга и придобива дължина под раменете.

Мароко

Слънчева Африка е родина не само на множество причудливи практики, но и на примамливи за Запада, ритуали за красота. Мароканските жени от столетия поддържат външния си вид с помощта на маслото, извлечено от ядките на Аrgania spinoza. На територията на кралството се отглежда единствената в света арганова гора, която обогатява с „течно злато” любимите ни кремове за лице, шампоани, балсами, душ гелове, бои за коса...

На не по-малка популярност на африканския материк (, а и извън него) се радва и традиционният черен сапун. Приготвен ръчно от билки и растителни масла (ший, кокос), той помага на африканките да отстранят замърсяванията и грима от лицата си, да се справят с акнето и излишния себум, да освежат и подхранят косите си, както и да ограничат формирането на стрии и бръчки.

 

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.