Алергиите и кожата

Ако за някои пролетта е възможност да прекарват повече време навън, наслаждавайки се на зеленината и песента на птичките, то за други тя е истинско мъчение. Защото заедно с разцъфването на дърветата и пробуждането на природата, се активизират алергиите – а с тях и ужасния дискомфорт за кожата. С правилните превантивни мерки обаче могат да бъдат облекчени някои от неприятните симптоми.

Алергиите и кожата

По принцип алергиите се свързват с полените, тревите, акарите, мухълa, прахта и козината на домашните любимци – провокатори, които организма погрешно разпознава като заплаха. В резултат, започва да произвежда антитела за защита, които атакуват алергените, освобождавайки веществото хистамин в кръвта. Именно то предизвиква външните симптоми на алергиите – най-често подуване и сърбеж на очите, течащ нос и затруднено дишане, но при много хора, особено деца, се появяват и изсушаване, сърбеж и обриви по кожата.

Особено неприятна е проява на алергия при децата може да бъде екземата (атопичният дерматит) в областта на лицето, ръцете и краката. При контакт на кожата с провокатор от околната среда, включително от бактериален произход, тя се подува, зачервява и засърбява. А интензивното чесане не само стимулира възпалението дори повече, но се превръща в сериозна заплаха и за целостта на епидермалните клетки.

И въпреки че най-доброто лечение е изолирането на причинителя, понякога това е невъзможно, тъй като организмът разпознава като заплаха дори микроскопичните организми или прашинки в дома.

Алергиите, особено при децата, са силно генетично обусловени, но това не означава, че някой не може да ги развие и по-късно, без да има преки роднини с алергии. Лошото е, че веднъж появили се, те се превръщат в постоянна заплаха за комфорта, а също и за красотата на кожата.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.