Алергиите и кожата

Ако за някои пролетта е възможност да прекарват повече време навън, наслаждавайки се на зеленината и песента на птичките, то за други тя е истинско мъчение. Защото заедно с разцъфването на дърветата и пробуждането на природата, се активизират алергиите – а с тях и ужасния дискомфорт за кожата. С правилните превантивни мерки обаче могат да бъдат облекчени някои от неприятните симптоми.

Алергиите и кожата

По принцип алергиите се свързват с полените, тревите, акарите, мухълa, прахта и козината на домашните любимци – провокатори, които организма погрешно разпознава като заплаха. В резултат, започва да произвежда антитела за защита, които атакуват алергените, освобождавайки веществото хистамин в кръвта. Именно то предизвиква външните симптоми на алергиите – най-често подуване и сърбеж на очите, течащ нос и затруднено дишане, но при много хора, особено деца, се появяват и изсушаване, сърбеж и обриви по кожата.

Особено неприятна е проява на алергия при децата може да бъде екземата (атопичният дерматит) в областта на лицето, ръцете и краката. При контакт на кожата с провокатор от околната среда, включително от бактериален произход, тя се подува, зачервява и засърбява. А интензивното чесане не само стимулира възпалението дори повече, но се превръща в сериозна заплаха и за целостта на епидермалните клетки.

И въпреки че най-доброто лечение е изолирането на причинителя, понякога това е невъзможно, тъй като организмът разпознава като заплаха дори микроскопичните организми или прашинки в дома.

Алергиите, особено при децата, са силно генетично обусловени, но това не означава, че някой не може да ги развие и по-късно, без да има преки роднини с алергии. Лошото е, че веднъж появили се, те се превръщат в постоянна заплаха за комфорта, а също и за красотата на кожата.

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.