Алое Вера – растението на безсмъртието

Лечебните сили на Алое Вера са толкова мощни и всеобхватни, че древните египтяни неслучайно го наричали „растението на безсмъртието“ и дори погребвали с него фараоните си. От тогава до днес то продължава да се прилага широко с медицински и козметични цели, а свойствата му го правят незаменима лечебна ласка за кожата при слънчеви изгаряния и сериозни дерматологични и здравословни проблеми.

АлоеАлое Вера е сукулентно растение от рода на кактусите и вирее при сух климат, затова произходът му се свързва с Африка и Индия. Характеризира се със заострени като шипове листа, защитени с назъбени краища, няма стъбло, а вътрешността му е пълна с чудотворна течност. Именно тя е най-ценният източник на лечебни качества и може да се прилага директно или като екстракт в козметични, медицински и дори хранителни продукти.

В състава си Алое Вера съдържа 20 минерала (включително мед, желязо, калций, цинк, магнезий и манган), 12 витамина (сред които витамини А, Е, С, В1, В2, В6 и В12, фолиева киселина и ниацин), 18 амино киселини, над 200 активни ензими и оше 75 хранителни компонента. Така, тази палитра от съставки успява да действа като ефективна терапия за широк спектър от здравословни и кожни неразположения.

Кога е препоръчително да се използва Алое Вера?
Чудотворното растение се прилага при проблеми с храносмилателния тракт, защото има прочистващо и регулиращо действие, действа като укрепваща инжекция за имунната система и предпазва организма от вредата на свободните радикали, неутрализира страничните ефекти при възпаления от наранявания, потушава болките и подуването при опорно-двигателни смущения, облекчава всякакви нерушения на епидерсмиса, включително бактериални инфекции, помага ми респираторни проблеми, понижава нивата на кръвната захар, повишава нивата на енергия в тялото, поддържа здравето на устната кухина.

Не по-малко са ползите от приложението на Алое Вера като козметична съставка в различен тип продукти за грижа за кожа и коса. Благодарение на противоалергичните му свойства то се прилага при лечение на редица кожни заболявания като екзема, акне, псориазис, при изключително суха и лющеща се кожа, при чувствителен скалп и пърхот. Фитохормоните в състава му ускоряват регенеративните процеси на клетките и тъканите. Смята се за мощен анти-ейдж агент, който заличава бръчките и придава мигновена жиизненост.

Какви са другите ползи от Алое Вера за кожата и косата?

  • Поддържа кожата хидратирана и свежаАлое
  • Поддобрява еластичността й
  • Изглажда я и я заздравява
  • Снабдява кожните клетки с повече кислород и по този начин укрепва тъканите
  • Стимулира космения растеж
  • Почиства мъртвите клетки по скалпа, неутразилизира сърбежа и раздразненията
  • Подхранва скалпа в дълбочина
  • Възстановява блясъка и структурата на косъма
  • Възстановява сухата и увредена коса
  • Помага при сезонен косопад и алопеция

Полезните свойства на Алое Вера са толкова многo, че е трудно да бъдат изброени. За да протича пълноценно възстановителният процес и да се постигне максимална ефективност обаче, „растението на безсмъртието“ би трябвало да се използва всеки ден. А най-лесниият и достъпен начин за това е чрез козметични продукти с екстракт от Алое Вера.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.