Атопичен дерматит

Замърсяванията в околната среда, напрегнатият и нездравословен начин на живот се отразяват на организма по различни начини. Едни от многото, но често разпространени са кожните проблеми. Все повече хора страдат от чувствителна и много суха кожа, развиват различни видове дерматити, като най-често срещан е атопичният, който обикновено се развива при бебета и с годините се израства. В последните години се засили тенденцията към развитие на по-късно появяващ се дерматит. Той не се лекува, хората свикват да живеят с него. 

Атопичен дерматитАтопичната кожа или атопичният дерматит е кожен проблем, който се проявява в ранна детска възраст. Болестта е хронична и боледуващите са генетично предразположени към нея. Атопията се характеризира с много суха кожа, пристъпи на екзема, лезии със сърбеж (с риск от вторична реакции), зачервявания и сълзене.

Атопията е външен признак на същинската алергия, при която организмът произвежда антитела, които предизвикват алергични реакции. Антителата действат главно против хранителни и въздушни алергени. Атопичната кожа е с различна интензивност на сухота и чувствителност или т. нар. „ектодермален дефект“. Причината за „дефекта“ е процесът трансепидермална загуба на вода (TEWL). Самият процес представлява нарушено производство на липиди в роговия слой. Атопията е заболяване на целия организъм, от него страдат вътрешните органи, като въшната проява са разпръснати по тялото кожни обриви. Бузите, ханша, сгъвките под колената и лактите, гениталиите и Т-зоната, както и челото са зоните, където се появяват тези обриви.

Стресът, лошото хранене отключват заболяването. Алергията е имунно заболяване, като може да бъде отключено от всевъзможни алергени – гъбични, бактериални, хранителни, битови, епидермални. Други фактори могат да бъдат мръсният въздух, консерванти – в храни, козметични препарати, емоционално натоварване.

При кърмаче, страдащо от атопичен дерматит трябва да се изключат ядките, какаото, шоколадът, рибата, соята, млякото и цитрусовите плодове. От 3-5 - годишна възраст важността на алергени като домашен прах, перушина, пух, акари и други паразити се увеличава. Разделното хранене или лечебната диета не дават резултат. След 5 – годишна възраст болестта се развива в контактен дерматит или епидермална чувствителност. При допир с домашни животни, кожени облекла, вълна и др., обривите се засилват. След навлизане в полова зрялост и с течение на времето, симптомите на болестта се проявяват все по-рядко, като някои я израстват с възрастта.

Лечение:
Профилактиката и личната хигиена са най-важните неща, които трябва да се спазват при наличието на атопичен дерматит. Козметичните препарати, които използва пациента трябва да са с изчистени формулации – без консерванти, алергени, които се съдържат в парфюмните композиции, без парабени. При измивните средства, продуктите трябва да са без сапуни, а с меки пенители. Продуктите трябва да съдържат съставки, които задържат водата в кожата. Такива са млечната киселина, хиалуроновата киселина, глицеринът, уреята. Както и съставки, които образуват защитен филм върху кожата, като по този начин предотвратяват загубата на вода – серамиди, фосфолипиди. Основните лекарства с противоалергично действие са локалните глюкокортикостероиди.

Милена Петрова
Асистент бранд мениджър „Здраве“ в Арома

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.