Атопичният дерматит

Познат е под различни имена - атопична екзема, ендогенна екзема, дифузен невродермит и др. Според европейска статистика атопичният дерматит обхваща между 14 и 19 % от децата под 3 години.

 Атопичният дерматит е генетично и индивидуално обусловена болест, която се проявява чрез силно зачервени, силно сърбящи, подмокрящи плаки по кожата (екзема) - в острия си стадий, както и в образуване на крусти и груб релеф на кожата в засегнатите зони - при хронично протичане. Терминът атопия идва от гръцки и означава „без точно място". Атопичният дерматит може да е свързан с прояви на бронхиална астма, алергичен ринит, заболявания на храносмилателната система, на централната нервна система. При тази болест има голяма доза наследственост. Когато и двамата родители страдат от заболяването, вероятността тя да засегне и детето е 70 %, а когато единият има проява на атопия - наследствеността е 30 %. Атопичната нагласа се дължи на комплексно имунологично нарушение, което включва много и различни механизми (някои от които недостатъчно изяснени). При въздействие на външни фактори - инфекция, стрес, контактни алергени, температура, вятър и др., се отключват заболяването и проявите на атопичния дерматит.

 Как протича заболяването?

Най-общо то преминава през 3 възрастово обусловени стадия, които имат различни прояви. Атопичен дерматит при кърмачета и малки деца до 3 годишна възраст: Най-често се проявява със зачервени, силно сърбящи „грапави" петна, впоследствие подмокрящи - по бузи, лакти, колене и други части на тялото.
Атопичен дерматит при деца до 10 години: протича с прояви на обостряне и затихване, особено през есенно-зимния период. Проявява се със силно сърбящи сухи плаки, със следи от разчесване и загрубяване на кожата в засегнатия участък. Най-често са засегнати китките, коленните и лакътни гънки.
Атопичен дерматит при възрастни: едва около 1/4 от децата страдат от атопичен дерматит като възрастни. Засегнати са шията, пръстите, китките, местата около очите, устата и др. Зони, в които се появяват сухи, силно сърбящи залющени плаки и подчертан кожен релеф.

Атопичният дерматит е заболяване, което се влияе от много фактори - сезони, стрес, храни, козметика, облекло, хигиенни грижи и други. Явлението, известно с наименованието характеропатия, се развива във връзка с интензивния сърбеж и е следствие от психологическия дискомфорт от наличието на обрива. Такива деца стават „трудни" - те са неспокойни, бурни, хиперактивни, с трудна концентрация и неуравновесен характер. Това поставя на голямо изпитание родителите и изисква изключително внимание, грижи и търпение.

Лечението на атопичната кожа е симптоматично - срещу сухотата, сърбежа, зачервяването и инфекциите. Особено важно е ежедневното използване на специални, козметични продукти за атопична кожа.

 

Източник: www.angelface-bg.com

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.