Бамбук – зеленото злато на природата

Заради мултифункционалното приложение на бамбука в бита на хората, производственият бранш му е дал името „зеленото злато на природата“. И въпреки че дървесината е сред най-ценните суровини на растението, в козметичната индустрия на особена почит е екстрактът от бамбук, най-вече заради високото му съдържание на силиций, което подобрява чувствително състоянието на кожата и косата.

БамбукБамбукът е вечнозелено цъфтящо тревисто растение, което присъства в националната кухня на азиатските народи. Той заема изключително важно място в културната идеология на китайците и в хранителната философия на будистите. Някои дори го свързват с произхода на човечеството. Крехкото му и фино стъбло от векове се използва за направата на мебели и други елементи от интериора, а фибрите му – за производство на хартия и дори текстил. Връхчетата от бамбук (които са единствената му ядивна част) пък са вкусна, питателна и здравословна храна за организма.

Консумиран редовно, бамбукът намалява холестерола и кръвното налягане, подпомага храносмилането, засища глада, подобрява опорно-двигателния апарат, подобрява здравето на зъбите, венците, костите и ноктите. При това е нискокалоричен (една купичка съдържа само 13 ккал и половин грам мазнини), изключително богат на фибри, калий и фитохимикали, което подпомага борбата на имунната система с бактерии, вируси, гъбички и сериозни заболявания като рак, Алцхаймер.

Голямата доза силиций в състава на бамбука пък е полезна не само за доброто състояние на кожата и косата, но и за усвояването на калция и магнезия от организма, за сърдечното здраве и функционирането на мозъка.

От своя страна, екстрактът от бамбук, извличан от листата и стъблото на растението, намира приложение във всевърможни козметични продукти за кожа и коса. Благодарение на присъствието му във формулите, шампоаните, балсамите и маските действат като същински еликсир с реструктуриращо, подхранващо и укрепващо действие. Той ефективно почиства натрупванията на себум и химикали в косата, помага на клетките на кожата да възстановят липсите си и ги предпазва от бъдещи увреждания.

Какви са другите ползи на бамбука за кожата и косата?Бамбук

  • Намалява раздразненията и успокоява кожата
  • Придава мигновено младежко излъчване и ограничава появята на бръчки
  • Лекува кожни проблеми като екзема и псориазис
  • Поддържа космените фоликули чисти
  • Премахва мъртвите клетки от скалпа
  • Придава естествен блясък на косата
  • Защитава от свободните радикали

След всичко казано до тук става ясно, че бамбукът е необходима в ежедневеието хранителна съставка. И докато за организма е препоръчително да се приема като част от менюто или под формата на добавка (капсули), то за кожата и косата е силно препоръчително да идва директно от козметичните формули на обогатени с екстракт от бамбук продукти. Така ценните му компоненти бързо и директно ще постигнат целта си, а именно – по-красиво и жизнено излъчване на всеки сантиметър от външния вид.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.